Začali jste už s nákupem dárků na Vánoce?

25.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stále přibývá lidí, kteří při vyřčení slova Vánoce zblednou. Nepředstaví si totiž svátky klidu a porozumění, ale hysterii, která mnohdy začíná už po letních prázdninách. Ano, jsme přibližně na jejím počátku.

Z vánočních svátků se staly svátky konzumu. A netrvají obvyklé dva týdny, ale nejméně tři měsíce. Na velkých obchodních centrech sice ještě nesvítí vánoční hvězdy a neblikají tam vesele světélka různých barev, aby olemovaly a zdůraznily siluetu vánočního stromečku. Ale vevnitř už leccos naznačuje, že Vánoce jsou „za dveřmi“. Na otázku proč, existuje jednoduchá odpověď, přece abychom zase zvedli tržby, usmívají se obchodníci. A tak si jedinci, kteří si s hrůzou vzpomněli, jak nakupovali loni v prosinci zapomenuté dárky v břečce, dešti a přecpaných obchodech, řekli – letos jinak. Letos mě nervy nedostanou, nakoupím včas. A někteří to udělali už v září. Obchodníci tleskají.

Nákup vánočních dárků online

Zdroj: Shutterstock

Vánoce symbolizují konec a nový začátek

V průzkumech většina z nás velmi sebevědomě tvrdí, že Vánoce si chceme užít v klidu, chceme se vyhnout stresu, hlavně být s rodinou a v pohodě. Dopadá to jinak, a bohužel pokaždé skoro stejně. Vánoce jsou totiž zvláštním obdobím opaku. Měli bychom se uklidnit, ale máme nervy napnuté k prasknutí, měli bychom být laskaví, ale hádáme se, měli bychom se věnovat spíš vnitřní očistě, ale couráme z večírku na večírek. Nelžeme si, že letos to bude jiné, víme, že ne. A nechceme své blízké zklamat tím, že jsme na ně alespoň symbolickým dárkem zapomněli. Proč vlastně takhle fungujeme? Podle psycholožky Fakultní nemocnice Brno Hany Neudertové má každé období roku nějakou symboliku.

Jaro je symbolizováno oslavou zrození života, v létě si užíváme darů přírody a zralost, podzim znamená jisté zklidnění a zima je ve znamení adventu a vánočních svátků. Přináší témata stárnutí zároveň s nadějí na nový začátek. Jsou to duchovní svátky a máme je zvnitřnělé, prociťujeme je víc než obyčejné všední dny. I pro nevěřící jsou to svátky rodiny, pokoje a vzájemné pospolitosti. Je to hektické a energeticky náročné období, připravujeme se na jeho vyvrcholení v podobě Štědrého dne a dalších vánočních svátečních dnů. Sváteční čas nás vede k sebereflexi, jsme tedy citlivější, vnímavější,“ říká doktorka Neudertová.

Podle jejích slov sice vzdorovat můžeme, ale nebude nám to nic platné. Je to totiž zvyk, tradice. Pokud by se neuskutečnil, chyběl by nám. V historii najdeme opakované pokusy tento svátek zrušit, ale lidé se k němu vždy vraceli. Potřebujeme mít pocit konce a zároveň nového začátku.

 

Od září jsou vánoční dárky doma

Podle posledních průzkumů má více než čtvrtina Čechů na Vánoce již dárky nakoupeny od září. Zdůvodňují to právě tím, že chtějí prožít svátky v klidu. Stres totiž zpravidla necítí jen oni sami, ale také jejich rodiny. Skoro stejný počet lidí, kteří už v září kupují dárky, se totiž přiznalo, že se o Vánocích v rodině hádá, dochází tam k nějakým rozepřím. Tito jedinci se tedy rozhodli vyhnout se hádání, davům v obchodech a všudypřítomné nervozitě včasným nákupem dárků.

Jeho slova potvrzuje čtvrtina Čechů, která se v průzkumu přiznala k tomu, že stres o Vánocích v jejich domácnosti často vyústí v partnerské a rodinné hádky.

Podle odborníků je těžké říct, zdali je tento přístup lepší. Když totiž začnete myslet na vánoční dárky, jistým způsobem prosincové svátky přivoláváte, ladíte se na ně. Otázka však je, zdali se můžeme nějak postavit dřívějšímu pomyšlení na Vánoce, když na nás koledy začnou v obchodních centrech útočit už za pár dnů…

„Měli bychom stát pevnýma nohama na zemi a sami pro sebe si odpovědět na otázku, jak vlastně chci oslavit svátky vánoční? Zda to budou rodinné oslavy a příležitost k návštěvě blízkých, nebo zda je chci mít v konzumní podobě, plné nervů a křiku, a pro jistotu už od října,“ uzavírá psycholožka.

Asi by měl nastoupit selský rozum. Pokud se nechceme trápit Vánoci tři měsíce před jejich začátkem, můžeme dárky objednávat v prosinci na webu a v klidu. Anebo si vše rozmyslet a s jistotou, že letos to zařídíme dřív, jít nakoupit už pozítří. Je to jen na vás.

TIP: Jak nepadnout do vánoční pasti na peníze?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel