EK: Návrh italského rozpočtu by mohl být v rozporu s pravidly EU

22.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 22. října (ČTK) - Návrh italského rozpočtu na příští rok by mohl být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie. Uvedla to Evropská komise (EK) v dopisu, který zaslala italskému ministrovi financí Robertu Gualtierimu. Zároveň požádala italskou vládu o objasnění situace. Předběžné hodnocení podle dopisu ukázalo, že rozpočtový návrh nenaplňuje doporučení EU ohledně snižování výdajů.

Dopis je varováním, které by mohlo otevřít cestu sankčnímu řízení, pokud Itálie neposkytne dostatečné vysvětlení nebo rozpočtový plán nezmění, uvedla agentura Reuters. Označila nicméně za nepravděpodobné, že by se opakoval loňský rozpočtový spor mezi Římem a Bruselem, který měl negativní dopad na finanční trhy. Řím loni nakonec přikročil k úpravě rozpočtu, aby se vyhnul sankcím.

Současný návrh předpokládá, že rozpočtový schodek se příští rok zvýší na 2,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 2,04 procenta plánovaných v letošním roce. Vláda chce pomocí vyššího schodku podpořit růst domácí ekonomiky.

Italský obchodní svaz Confcommercio předpokládá, že HDP Itálie se v letošním roce zvýší jen o 0,1 procenta. Na příští rok počítá se zrychlením růstu, ale pouze na 0,3 procenta, uvedla agentura APA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK