Česká pošta před Vánoci najme 5000 brigádníků, čeká 15 mil.balíků

22.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Česká pošta chce letos před Vánoci najmout zhruba 5000 brigádníků. Pošta očekává, že v předvánočním období přepraví na 15 milionů balíků, loni od října do prosince to bylo 14 milionů balíků. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel logistiky České pošty Petr Cinkl. Během standardního období přepravuje pošta 150.000 až 200.000 balíků denně, tedy do šesti milionů balíků měsíčně.

Pošta rovněž chystá změnu v oznámení doručování zásilek. \"Informace o doručování obdrží zákazník formou SMS či e-mailem v momentě, kdy bude balík fyzicky předán konkrétnímu doručovateli. To platí v případě, kdy odesilatel k zásilce uvedl kontaktní údaje,\" uvedl Cinkl. Zároveň budou mít všichni doručovatelé balíků terminály PDA, kterými bude možné za balíky na dobírku zaplatit kartou.

\"Česká pošta má tu zákaznickou výhodu, že nemůže i při nejvyšším vytížení svých přepravních kapacit odmítat klienty. Na rozdíl od ostatních přepravních společností. V tomto je Česká pošta přepravní jistotou,\" řekl Cinkl.

Na Vánoce se chystají i konkurenti České pošty, kteří nabírají stovky brigádníků i vozidel. Podle logistického startupu DoDo Česko prochází v logistice \"krizí poslední míle\". Jestliže ještě před rokem na českém trhu chybělo 30 procent doručovací síly, v současnosti je to o desítky procent více, tvrdí firma. Některé e-shopy zavádí vlastní logistiku, některé posilují síť výdejních míst a některé se spoléhají na specializované partnery s početnou flotilou a především silným technologickým zázemím, dodala společnost.

Česká pošta se loni dostala do miliardové ztráty. Vedení připravilo plán restrukturalizace, do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Zároveň chce během šesti let sníží počet pracovních míst o 7000 ze současných 30.000. Nahradí je moderními technologiemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK