Ceny ropy díky naději na obchodní dohodu mezi USA a Čínou rostou

22.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. října (ČTK) - Ceny ropy dnes na trhu rostou o více než jedno procento. Reagují tak na signály pokroku v jednání o obchodu mezi Spojenými státy a Čínou. Obchodní spor mezi oběma zeměmi zpomaluje ekonomický růst, což má negativní dopad na poptávku po ropě.

Kolem 18:00 SELČ severomořská ropa Brent rostla 1,2 procenta a pohybovala se kolem 59,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 1,6 procenta a její cena činila 54,15 dolaru za barel.

Náměstek čínského ministra zahraničí Le Jü-čcheng uvedl, že Čína a USA učinily určitý pokrok v obchodních jednáních a případné problémy bude možné vyřešit, pokud se obě strany budou vzájemně respektovat.

Mezinárodní měnový fond minulý týden kvůli očekávaným dopadům americko-čínské obchodní války snížil odhad růstu globální ekonomiky pro letošní rok na tři procenta, nejníže za desetiletí. Pomalejší ekonomický růst obvykle znamená nižší poptávku po komoditách, včetně ropy, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 59,67 58,96 New York - NYMEX WTI listopad 54,15 53,31

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK