5 nejčastějších chyb při třídění odpadu

30.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Češi patří v EU mezi špičku ve třídění odpadu, ale často chybují při jeho třídění, což jejich práci znehodnocuje. Jak předejít daným chybám a třídit správně? Víte, co je balíčkování plastů?

Dle obalové společnosti EKO-KOM každý Čech v průměru vytřídí 42 kilogramů papírů, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů. To nás řadí na 6. místo v žebříků srovnávající státy EU. Podle studie je Česko dokonce zemí s jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších systémů třídění a recyklace.

  1. Kelímek do krabičky, krabičku do sáčku a to celé do igelitky
  2. Kam s bioodpadem?
  3. Co do papíru nepatří?
  4. Co nepatří do skla?
  5. Baterie do komunálu nepatří

Víte, že Češi vytřídí až 90 % papíru?

Třídění papíru

Zdroj: Shutterstock

1. Třídění plastů - balíčkování plastů

Plastových obalů je velké množství a často zabírají velký prostor, proto je v řadě domácností skládají do úhledných balíčků, které nezabírají místo. Tím se ovšem z těchto balíčků stává na dotřiďovacích linkách neřešitelný rébus, protože jejich rozebrání je mnohdy složitější než složení Rubikovy kostky. Proto tento plast končí v komunálním odpadu.

Plastové obaly dávejte do jedné větší igelitky - jednoduše ladem a skladem. Budete sice vícekrát chodit s odpadky, ale v současné době jsou žluté kontejnery na řadě míst Česka a procházka nikdy nezaškodí.

Pozor, v některých obcích dokonce plastové obaly třídí velmi omezeně (například pouze PET láhve), proto jestli budete pečlivě třídit plasty, tak se informujte na stránkách vaší obce či na sběrném dvoře, jak plasty třídit.

2. Bioodpad do komunálu či do záchodu?

Achillovou patou Čechů je třídění bioodpadu, ke kterému si poměrně špatně hledáme cestu, přičemž tvoří téměř jednu třetinu odpadu Čechů.

Přitom na vesnici je třídění bioodpadu jednoduché a užitečné, zřízení a chod kompostéru je jednoduchý a navíc budete mít zdarma várku hnojiva na záhonek. Ve městě je třídění bioodpadu také poměrně snadné, stačí svoje bioodpadky vyhazovat do hnědých popelnic.

Mezi bioodpad patří veškerý rostlinný materiál (tráva, listí, nenapuštěné dřevo), tedy i rostlinné zbytky jídla, které můžete dávat s klidem do kompostéru či hnědé popelnice. Do kompostéru můžete dát i rostlinný olej, který se do kompostu vsákne a fauně a flóře kompostu nijak neublíží (pokud nebude horký).

Živočišné zbytky od jídla vhazujte do komunálního odpadu.

3. Co do papíru nepatří?

Do papíru nepatří účtenky, ruličky od záchodového papíru, či obaly od vajíček. V prvním případě se jedná o termopapír, který do papíru nepatří a v dalších případech se jedná již o několikrát zrecyklovaný papír, jenž je na konci své životnosti.

Dalším nešvarem při třídění papíru je vkládání kartonů od pizzy či zákusků, který je mastný. Mastný karton ani papír do modrého kontejneru na papír nepatří, stejně jako posmrkané kapesníky.

4. Porcelán ani zrcadlo do skla nepatří

Často se stává, že do skla se házejí porcelán, keramika, zrcadla nebo žárovky. Tyto věci rozhodně do (zeleného či bílého) kontejneru na sklo nepatří.

Tip: Jaké jsou ceny za svoz komunálního odpadu ve velkých českých městech?

5. Baterie do komunálu nepatří

Tužkové baterie do komunálního odpadu rozhodně nepatří, protože obsahují látky nebezpečné přírodě. Proto je raději odneste na sběrný dvůr či na některou z prodejen, kde baterie zpětně odebírají (elektra, supermarkety).

Starý mobil či baterie můžete rovněž odnést do některé ze zoologických zahrad, kde mají často o tyto materiály zájem a po zoo bývají rozmístěny kontejnery. Uděláte tím dobrý skutek a zbavíte se starých baterií či mobilů.

 

+1 "Přemluv bábu"

Starší generace třídí hůře, nicméně mladší generace může mít na tu starší vliv a naučit starší generaci třídit, protože vnouče je pro starší lidi vzácným hostem a rady vnoučat se akceptují lépe, než tipy od odborníka.

Ovšem je složité naučit starého psa novým kouskům, ale za zkoušku to stojí, nemyslíte?

Navíc čas strávený se starší maminkou či dědečkem není nikdy na škodu a tříděním ušetříte společně přírodu. Proto svým blízkým seniorům ukažte, jak je třídění jednoduché. Třeba vás překvapí a budou to umět lépe, než vy.

Budoucnost odpadu v Čechách

Češi mají problém rovněž v dotřiďování odpadu. Tedy odpad, který domácnosti vytřídí, často končí znovu na skládkách či ve spalovnách, protože řada plastů se nerecykluje a nedotřiďuje na linkách.

Dalším problémem je stavební materiál, který se hůře recykluje a Češi se recyklaci stavební suti teprve učí.

Celková hmotnost ročního vyprodukovaného komunálního odpadu se blíží 4 milionům tunám (z čehož se cca polovina skládkuje, čtvrtina recykluje a asi pětina spálí) a v Česku nadále vládne skládkování a zdá se, že nadále vládnout bude.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: Spotřebitel