Zisk automobilky Ford klesl kvůli restrukturalizaci o 60 pct.

23.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 23. října (ČTK) - Čistý zisk americké automobilky Ford Motor se ve třetím čtvrtletí propadl o téměř 60 procent na 425 milionů USD (9,8 miliardy Kč). Důvodem byly hlavně mimořádné náklady na restrukturalizaci, snížil se však také prodej automobilky v Číně a USA. Vyplývá to z dnešního prohlášení.

Bez nákladů na restrukturalizaci ale zisk překonal očekávání analytiků, když činil 34 centů na akcii, zatímco analytici čekali v průměru zisk 26 centů na akcii. Společnost zaúčtovala ve čtvrtletí mimořádné náklady 1,5 miliardy USD, převážně kvůli globální restrukturalizaci, která zahrnovala také vytvoření společného podniku v Indii.

Výnosy se však snížily o dvě procenta na 36,99 miliardy USD, částečně kvůli nepodařenému uvedení nového SUV Ford Explorer na trh. Prodej vozů Explorer klesl o 48 procent, protože kvůli problémům s kvalitou musel Ford pozdržet dodávky prodejcům.

Automobilka současně zhoršila výhled zisku před zdaněním na celý rok o půl miliardy dolarů na 6,5 miliardy až sedm miliard USD. Loni zisk činil sedm miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK