Zisk Hyundai výrazně vzrostl, ale zaostal za očekáváním analytiků

24.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 24. října (ČTK) - Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 59 procent na 427 miliard wonů (zhruba 8,4 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která vyrábí automobily rovněž v České republice. Zisk však výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 684 miliard wonů.

Na hospodářský výsledek Hyundai měly negativní dopad problémy kolem kvality motorů, se kterými se automobilka potýká ve Spojených státech a v Jižní Koreji. Firma tento měsíc uvedla, že ve třetím čtvrtletí na řešení těchto problémů vyčlenila dalších zhruba 600 miliard wonů.

Automobilka navíc ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles maloobchodního prodeje o tři procenta. Slabší odbyt na trzích v Číně a Jižní Koreji totiž převážil nad oživením prodeje ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u Žiliny na Slovensku.

Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Zaměstnává zhruba 3300 lidí a dalších 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK