Ceny ropy se po překvapivém poklesu zásob v USA zvyšují

24.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují a severomořský Brent se dostal nad 61 dolarů za barel. Přispívá k tomu překvapivý pokles zásob suroviny ve Spojených státech a výhled na další kroky, k nimž by mohla sáhnout Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci s cílem podpořit ceny.

Kolem 18:35 SELČ vykazoval Brent nárůst o 0,9 procenta a pohyboval se kolem 61,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejno dobu připisovala 0,8 procenta na 56,40 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu klesly podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) o 1,7 milionu barelů. Analytici přitom čekali jejich růst, a to o 2,2 milionu barelů. Jeden z analytiků uvedl, že by zásoby mohly v nadcházejících týdnech dál klesat, protože se zvýší zpracování ropy.

K růstu cen ropy dnes podle obchodníků přispěl i růst akciových trhů. Akcie v USA zahájily obchodování růstem, v Asii pak hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vystoupil na maximum za poslední rok. Celosvětový index MSCI se dostal nejvýše od konce července.

Současné příměří v americko-čínské obchodní válce však není hospodářským obratem a neznamená nic pro snížení rizika, že Spojené státy mohou v příštích dvou letech sklouznout do recese, vyplývá z ankety, kterou mezi ekonomy provedla agentura Reuters. To by mohlo znamenat nižší poptávku po ropě.

Cena Brentu od začátku roku vzrostla asi o 14 procent, hlavně díky dohodě mezi kartelem OPEC a jeho spojenci o snížení těžby ropy, která má platit až do konce března příštího roku. Zástupci OPEC a dalších zemí se mají setkat na začátku prosince, aby přezkoumali současnou dohodu. Jednou z možností je podle představitelů skupiny prodloužení dohody o omezení dodávek kvůli výhledu slabší poptávky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 61,74 60,17 New York - NYMEX WTI prosinec 56,40 55,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK