Automobilka Renault prodala o 4,4 procenta méně vozů

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. října (ČTK) - Francouzská automobilka Renault prodala ve třetím čtvrtletí 852.198 vzorů - meziročně o 4,4 procenta méně. Firma v létě doplácela podobně jako její konkurenti na globální oslabení automobilového trhu. V domovské Francii a v Evropě vykázala pokles o 3,4 procenta, v ostatních regionech se pak počet prodaných vozů snížil o 5,4 procenta, vyplynulo z jejího dnešního sdělení.

Méně se francouzskému konkurentovi skupin PSA a VW dařilo v Turecku a v Argentině. Dopad na celkový hospodářský výsledek mělo i rozhodnutí firmy vyvarovat se sankcí Spojených států a odejít z Íránu.

Renault už minulý týden uvedl, že se tržby za toto období snížily o 1,6 procenta na 11,3 miliardy eur (zhruba 289 miliard Kč), především kvůli poklesu výroby v partnerském Nissanu a Daimleru. Zároveň překvapil investory snížením odhadu tržeb a zisku na letošní rok.

Skeptičtější je nyní firma také k vývoji automobilového trhu jako celku. Dosud očekávala, že letos klesne o tři procenta, dnes však uvedla, že nyní vychází z předpokladu čtyřprocentního propadu. S ještě slabším vývojem počítá Renault na trzích v Brazílii a v Rusku, které jsou pro něj důležité.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK