Ifo: Podnikatelská nálada v Německu v říjnu beze změny

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. října (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu zůstala v říjnu beze změny, ukázal dnes zveřejněný průzkum mnichovského institutu Ifo. Jeho index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, si podržel hodnotu 94,6 bodu a byl mírně vyšší, než se čekalo. Největší evropská ekonomika se tak po nedávném poklesu stabilizuje, uvedl dnes prezident Ifo Clemens Fuest. Podle analytiků Ifo by mohla v závěrečném čtvrtletí dokonce mírně vzrůst.

Nejistota mezi podnikateli vyvolaná dosud nevyřešeným brexitem nicméně zůstává na vysoké úrovni, dodal Fuest. Zatímco současnou situaci hodnotí o něco hůře, do budoucna přesto hledí s větším optimismem - dílčí index hodnotící současnou situaci klesl na 97,8 bodu ze zářijových 98,6 bodu, index budoucích očekávání se ale zvýšil na 91,5 bodu z 90,9 bodu.

Zastavil se klesající trend hodnocení hospodářského klimatu ve zpracovatelském průmyslu. Tento dílčí index stoupl - především díky výrazně méně pesimistickému pohledu do budoucna. Index sektoru služeb se téměř nezměnil, ale vyšší hodnoty vykázal i index maloobchodu. Naopak menší spokojenost hlásí podnikatelé ve stavebnictví.

Se silnějšími obavami ale začínají hledět do budoucna němečtí spotřebitelé. Jejich nálada je podle dnes zveřejněného průzkumu institutu GfK nejhorší za poslední tři roky.

Největší evropská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila a mnoho ekonomů očekává, že klesla i ve třetím čtvrtletí. To by ji uvrhlo do recese, která se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Změnit by se to ale mohlo v závěru roku. \"Ve čtvrtém čtvrtletí očekáváme mírný růst,“řekl dnes agentuře Reuters analytik Ifo Klaus Wohlrabe.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK