O firmě Oleo Chemical bude znovu rozhodovat pražský městský soud

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - O firmě Oleo Chemical bude znovu rozhodovat pražský městský soud. Věc mu vrátil Vrchní soud v Praze. Odmítl také námitku podjatosti vůči soudkyni, z dalšího projednávání u městského soudu ji nevyloučil. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Městský soud nejprve předloni schválil reorganizační plán formou fúze s firmou Temperatior, letos v červenci reorganizační plán zamítl a poslal Oleo do konkurzu, o který dlouhodobě usiluje společnost Ravak. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak firmě půjčil stovky milionů korun na investice do modernizace technologie. Finanční zdroje se ale nevracely, Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Předložený reorganizační plán počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila až po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem. Podle Ravaku měl reorganizační plán Olea nepoctivý záměr.

Vrchní soud ve svém usnesení z 24. října uvedl, že reorganizační plán v době po jeho přeložení je možné přeměnit na konkurz jen tehdy, pokud všem oprávněným uplyne doba k předložení nového reorganizačního plánu. Městský soud přitom podle verdiktu vrchního soudu neumožnil schůzi věřitelů se znovu vyjádřit, zda chce řešit úpadek Oleo Chemical nadále reorganizací, nebo požaduje konkurz.

Vrchní soud také uvedl, že podle městského soudu nebyly naplněny dvě podmínky pro reorganizaci, měl ale samostatně posoudit všechny zákonem vyžadované podmínky. Vrchní soud tak nemohl červencové usnesení městského soudu potvrdit ani změnit, ale musel ho zrušit jako celek a soudu prvního stupně vrátit k dalšímu projednání.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, otevřely mnohem rozsáhlejší kauzu. Manažeři Olea v době finančních problémů firmy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK