Česká zbrojovka měla loni rekordní tržby 4,66 miliardy korun

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 25. října (ČTK) - Česká zbrojovka z Uherského Brodu zaznamenala loni rekordní tržby přesahující 4,66 miliardy korun. Šlo o meziroční nárůst o více než 564 milionů korun. Čistý zisk společnosti činil zhruba 710,8 milionu korun, o rok dříve přesáhl 625 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svých webových stránkách.

Za rostoucími tržbami i zisky stojí nárůst výroby. Podnik v poslední době každoročně prodá přes 300.000 zbraní. Export se na jeho loňských prodejích podílel necelými 72 procenty, v roce 2017 přesáhl 87 procent. Firma obchoduje s více než 100 zeměmi. \"Mezi největší zahraniční odběratele patřily v roce 2018 USA, Jihoafrická republika, Kanada, Francie, Thajsko, Německo, Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Austrálie a Itálie,\" řekl nedávno ČTK mluvčí společnosti Radek Hauerland.

Nejprodávanějšími výrobky byly loni pistole s přímoběžným zápalníkem v kompaktní verzi CZ P-10C, řada malorážek CZ 455/456 a samopaly Scorpion EVO3. Společnost rozvinula řadu sportovních pistolí Shadow 2 o provedení Optics Ready, tedy o provedení pistole s možností montáže optického kolimátoru, který se prosazuje ve sportovní střelbě. Stejnou novinku, tedy možnost montáže optického kolimátoru, dostala i pistole P-10 C OR. Mezi nové výrobky patřila i sportovní kulovnice CZ 527 Varmint MTR.

Firma je úspěšná i v civilní výrobě, věnuje se automobilovému a leteckému průmyslu. S postupným růstem také souvisí stálé zvyšování počtu zaměstnanců. Loni jich měl podnik v průměru 1738, tedy o 51 více než v roce 2017. Na investice Česká zbrojovka loni uvolnila více než 400 milionů korun. Společnost měla na konci minulého roku pět dceřiných firem, tři v tuzemsku a po jedné na Slovensku a v USA.

Většina akcií zbrojovky, 91,19 procenta, patří společnosti EHC CZUB, SE, kontrolované René Holečkem. Zbylých 8,81 procenta členům představenstva, vedoucím zaměstnancům a České zbrojovce a.s. Základní kapitál podniku přesahuje 481,2 milionu korun. Od loňského roku je firma součástí holdingu Česká zbrojovka Group SE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK