Na trať u Dalovic se vrátí dělníci, vlaky nahradí autobusy

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 25. října (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavře od soboty provoz na trati 140 Cheb - Klášterec nad Ohří v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem. Jde o úsek, kde došlo v dubnu ke masivnímu zřícení svahu i s tratí. Měření nyní ukázalo nebezpečí dalšího sesuvu půdy, informovala dnes ČTK Nela Friebová z tiskového odboru SŽDC. Na nebezpečí dalších sesuvů upozornila Česká televize.

SŽDC vychází z údajů Českého hydrometeorologického úřadu, který měřil deformace v okolí propustku v km 178,925 trati. \"Předpokládáme, že opravné práce potrvají 17 dnů. Jedná se o plánovanou výluku, která zajistí provizorní udržení provozuschopnosti trati do příštího roku, kdy je v tomto úseku připravována velká investiční akce. Během ní by mělo dojít k zahájení definitivní sanace poškozeného místa a uvedení trati do původního stavu,\" doplnila Friebová.

Na uzavírku reagovaly České dráhy, které zde provozují osobní dopravu. Předběžně do 12. listopadu nahradí vlaky autobusová doprava, a to v úseku Karlovy Vary - Ostrov nad Ohří a zpět. \"Termín obnovení provozu je stanoven předběžně, termín ukončení mimořádnosti budeme aktualizovat podle vývoje opravných prací SŽDC,\" uvedla regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

U Dalovic se 14. dubna 2018 sesunul snah pod asi 70metrovým úsekem trati. Jen díky pozornosti traťmistra, který si všimnul známek závady se podařilo dopravu zastavit ještě před samotným sesuvem. Vlaky tudy běžně jezdily až 80kilometrovou rychlostí. SŽDC pak musela opravit asi 300 metrů trati včetně elektrické trakce.

Nákladná oprava za 90,7 milionu byla dokončena v srpnu 2018. Už v září byla ale v místě sesuvu opět snížena rychlost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK