Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,8 procenta

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 1,8 procenta na 1061,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím bankovní skupiny Erste, naopak nejvíce oslabily akcie mediální skupiny CME. Předcházející týden české akcie stouply o téměř tři procenta.

\"Ze začátku týdne se trh soustředil na pokračování jednání o brexitu ve Velké Británii. Zřejmě dojde k oddálení brexitu s dohodou do nového roku. Pro trh tedy jen lehce pozitivní informace. Výsledková sezona má celkově prozatím pozitivní nádech. I to pomohlo americkým indexům přiblížit se novým maximům,\" popsal dění na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Index S&P 500 vzrostl o 0,8 procenta. Evropa reagovala pozitivně na dění v zámoří a na vyznění zasedání Evropské centrální banky. Dění kolem brexitu bylo neutrální až mírně pozitivní. Index EuroStoxx 600 přidal 1,2 procenta.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Erste Group, které přidaly 5,2 procenta na 824 Kč. U akcie nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná událost. Investoři zřejmě spekulují již na výsledky, které budou zveřejněny 30. října.

Naopak největší pokles týdne předvedly akcie CME, které ztratily 4,8 procenta na 107,4 Kč. Ani v případě CME se neobjevilo žádné důležité oznámení. Trh uvažuje o možnosti akvizice společnosti. \"Čím se prodlužuje období bez informací, tím jsou investoři nervóznější, a je to na akcii znát,\" podotkl Vaníček.

Příští týden bude pro domácí trh zkrácený o pondělní státní svátek. Z globálního pohledu se trh zaměří na středeční zasedání americké centrální banky Fed. Očekává se snížení sazeb o čtvrt bodu. \"Celkově jsme na příští týden neutrální s tím, že se bude vyčkávat do středečního Fedu a ten může přinést do obchodování zvýšenou rozkolísanost na obě strany,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK