USA a Čína jsou blízko dokončení některých částí obchodní dohody

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Peking 25. října (ČTK) - Spojené státy a Čína dosáhly pokroku v obchodních jednáních a jsou blízko dokončení první fáze obchodní dohody. Po telefonickém rozhovoru mezi nejvyššími vyjednavači obou zemí to dnes oznámil Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Dvě největší ekonomiky světa spolu od loňského jara vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla.

\"Pokročili ve specifických otázkách a obě strany jsou blízko dokončení některých částí dohody,\" uvedl USTR. Dodal, že čínský vicepremiér Liou Che telefonicky hovořil o počáteční fázi dohody s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lightizerem a s ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Nyní budou jednání nepřetržitě pokračovat na úrovni náměstků a nejvyšší šéfové plánují v blízké budoucnosti další telefonický hovor, informovala agentura Reuters.

Washington se pomocí cel snaží Peking přímět ke změně obchodní politiky a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA. Obchodní válka má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese.

Na začátku října americký prezident Donald Trump oznámil, že obě strany učinily v jednání významný pokrok a že důležitá první fáze dohody bude dokončena v příštích třech týdnech. Dohoda by měla vyřešit některé zásadní otázky, včetně ochrany duševního vlastnictví a finančních služeb. Má také zahrnovat slib, že Čína koupí americké zemědělské produkty za 40 miliard až 50 miliard USD (922,7 miliardy až 1,2 bilionu Kč).

Trumpova vláda také zatím pozastavila plánované zvýšení cel na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD. Cla měla vstoupit v platnost v polovině října. Zprávy naznačovaly, že Peking také chce, aby Spojené státy zrušily zvýšení cel naplánované na prosinec.

Zpravodajský server CNBC však upozornil, že navzdory Trumpovu optimismu ohledně dohody přetrvávají pochybnosti, zda jsou obě země vůbec schopny dohodu uzavřít. Čínská státní média varovala před přílišným optimismem, co se pokroku v jednání týče.

Ve středu americký senátor Marco Rubio CNBC řekl, že je velmi obtížné přimět Číňany k tomu, aby přiznali, že souhlasí s tím, co bylo oznámeno, že s tím souhlasili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK