Ceny ropy se pohybují v úzkém rozpětí, za týden vykazují růst

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují v úzkém rozpětí, za týden ale vykazují silný růst. Na něj má vliv zejména optimismus ohledně pokroku v jednáních o obchodní dohodě mezi USA a Čínou a případné prodloužení smlouvy o snížení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců. Negativně cenu ovlivňují obavy o vývoj globální ekonomiky.

Před 20:00 SELČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 0,3 procenta zhruba na 61,50 dolaru za barel. Naopak americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu 0,1 procenta přidávala a nacházela se na 56,30 dolaru za barel.

Spojené státy a Čína dosáhly pokroku v obchodních jednáních a jsou blízko dokončení první fáze obchodní dohody. Po telefonickém rozhovoru mezi nejvyššími vyjednavači obou zemí to dnes oznámil Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Nynější dohoda mezi kartelem OPEC a jeho spojenci o snížení těžby ropy má platit do konce března příštího roku. Zástupci OPEC a dalších zemí se mají setkat na začátku prosince, aby dohodu přezkoumali. Jednou z možností je podle představitelů skupiny její prodloužení kvůli výhledu slabší poptávky.

Ekonomové podle agentury Reuters považují prudší pokles světové ekonomiky za pravděpodobnější než její oživení, i když několik centrálních bank nyní uvolňuje měnovou politiku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 61,49 61,67 New York - NYMEX WTI prosinec 56,29 56,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK