Deficit rozpočtu USA byl loni nejvyšší za sedm let

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. října (ČTK) - Deficit rozpočtu americké vlády se v uplynulém fiskálním roce prohloubil na 984 miliard dolarů (22,7 bilionu Kč) ze 779 miliard USD v předchozím roce a byl nejvyšší za sedm let. Příjmy z daní sice vzrostly, tento růst ale překonaly vyšší rozpočtové výdaje a náklady na obsluhu dluhu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) předpokládal, že schodek rozpočtu za fiskální rok 2019, který skončil v září, se prohloubí na 960 miliard USD. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se schodek zvýšil na 4,6 procenta z 3,8 procenta o rok dříve.

Celkové příjmy se za rok zvýšily o čtyři procenta. Výdaje vzrostly o 8,2 procenta.

Rozpočtový schodek se dostal na vrchol v roce 2009, kdy vláda prezidenta Baracka Obamy a Kongres přijaly mimořádná opatření na podporu bankovního systému v době globální finanční krize a poskytly pomoc ekonomice v recesi. Tehdy schodek činil 1,4 bilionu USD. Do konce Obamovy vlády v roce 2016 se ale snížil na 585 miliard USD, republikáni v Kongresu ale demokrata Obamu kritizovali, že deficit nesnížil více, uvedla agentura Reuters.

Od té doby je deficit opět na vzestupu, částečně kvůli republikány prosazené změně daňového systému, která v krátké době prudce snížila příjmy z daní z příjmu právnických osob. Na druhé straně výrazně stouply vojenské výdaje.

Příjmy z daně z příjmu právnických osob v uplynulém fiskálním roce vzrostly o pět procent. Příjmy z cel kvůli obchodní válce vzrostly o 70 procent.

Kromě výdajů na obranu stouply také výdaje na programy zdravotní péče a sociálního zabezpečení. Populace v USA stárne a ekonomové varují, že náklady na povinné sociální zabezpečení a program zdravotního pojištění Medicare a federální důchodový program pro starší osoby budou fiskálně neudržitelné.

K prohloubení schodku přispěly také vyšší výdaje na úroky z dluhu. Vláda si v posledních letech více půjčuje.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa i CBO čekají, že v tomto fiskálním roce, který začal v říjnu, deficit překoná jeden bilion USD. Podle CBO zůstane nad touto úrovní celé příští desetiletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK