Index S&P 500 uzavřel poprvé od července na rekordu

28.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily týden se zisky. Širší index S&P 500 je poprvé od července na rekordu - připsal si 0,56 procenta a uzavřel na 3039,42 bodu. Rekordní hodnotě se přiblížil i index technologického trhu Nasdaq Composite. Akciím pomohly zprávy o možném dřívějším uzavření částečné obchodní dohody mezi Čínou a USA, nad očekávání dobré čtvrtletní hospodářské výsledky firem a očekávané snížení americké základní úrokové sazby. Na devizovém trhu slábnul dolar.

Index Dow Jones stoupl o 0,49 procenta a den uzavřel na hodnotě 27.090,72 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zahrnuto mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, zpevnil o 1,01 procenta na 8325,99 bodu - do rekordní hodnoty mu chybělo méně než pět bodů. Dow Jones na svůj rekord ztrácel méně než procento.

Americký prezident Donald Trump se dnes nechal slyšet, že podle jeho očekávání bude podstatná část obchodní dohody USA s Čínou podepsána ještě před termínem. Konkrétní časový rámec ale neupřesnil. Navázal tak ale na optimistická tvrzení ze závěru minulého týdne, kdy Washington uvedl, že dokončuje některé části smlouvy.

Na burze se dnes dařilo akciím technologické společnosti Microsoft. Díky zisku obří zakázky od amerického ministerstva obrany její akcie v závěru posílily o 2,46 procenta.

Francouzská luxusní skupina LVMH podala nezávaznou nabídku na převzetí prestižního amerického klenotnictví Tiffany za zhruba 14,5 miliardy dolarů (334 miliard Kč). Akcie Tiffany uzavřely se ziskem 31,63 procenta.

Na devizovém trhu slábnul dolar. Poptávku po něm brzdily naděje na uzavření čínsko-americké obchodní dohody. Investoři také zůstávali opatrní před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed). Kolem 22:00 SEČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácel 0,1 procenta na 97,74 bodu.Euro k dolaru přidávalo 0,2 procenta na 1,1100 USD. Britská libra pak měla k dolaru k dobru 0,3 procenta a prodávala se za 1,2861 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK