Vláda má ve středu projednávat změnu podoby investičních pobídek

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Vláda se chystá ve středu upravit investiční pobídky. Na vytvoření nového pracovního místa by technologická centra z celé země kromě Prahy mohla dostávat 200.000 korun a na rekvalifikaci pracovníka polovinu nákladů. Na nové pozice a školení ve výrobě by podniky mohly případně získat podporu tehdy, pokud by v místě průměrný podíl nezaměstnaných přesáhl 7,5 procenta. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, které připravilo ministerstvo práce. Předpis kabinet zveřejnil na svém webu.

Podle ministerstva práce dosavadní pobídky měly přispět ke snížení nezaměstnanosti, kterou má ČR nyní nejnižší v EU. Svou úlohu tak podpora od státu už splnila a měla by se přesměrovat do projektů s vyšší přidanou hodnotou, uvedl resort v podkladech pro vládu.

Nyní nejvyšší pobídky putují do zvýhodněných průmyslových zón a nižší pak do míst s nezaměstnaností aspoň o polovinu či o čtvrtinu vyšší než celorepublikový průměr. Peníze od státu plynou do zpracovatelského průmyslu, technologických center a center strategických služeb. Investoři mohou získat slevu na dani z příjmu právnických osob na deset let, až 300.000 korun na vytvořené pracovní místo, až polovinu nákladů na rekvalifikaci a školení a až deset procent nákladů na pořízení strojů, staveb či pozemků.

Podle nových pravidel by mohla podporu na místa či školení dostat všechna technologická centra z celé ČR kromě Prahy bez ohledu na podíl nezaměstnaných. Výrobní firmy by pobídky měly podle situace na trhu práce.

Nově by na zřízení pracovního místa technologická, výzkumná, inovační, datová, softwarová či call centra mohla získat 200.000 korun. Na vznik nového postu ve výrobě by investoři ze zvýhodněných průmyslových zón dostali 300.000 korun při podílu nezaměstnaných přes 7,5 procenta. Podniky, které nejsou v zónách, by mohly získat na zřízení místa ve výrobě 200.000 korun. Podíl nezaměstnaných by v místě ale musel dosahovat aspoň 7,5 procenta a musel by být ještě o 50 procent vyšší než celostátní průměr.

Technologická centra by na školení a rekvalifikace mohla dostat příspěvek na polovinu nákladů. Výrobní firmy by na přípravu pracovníků mohly získat polovinu nákladů, pokud by podíl nezaměstnaných v jejich místě byl vyšší než 7,5 procenta a překročil o polovinu celostátní průměr. Pokud by byl nad průměrem o čtvrtinu, stát by mohl pokrýt čtvrtinu nákladů. U postižených pracovníků by úřad práce mohl dorovnat až 70 procent nákladů na školení.

Podle ministerstva práce by se výdaje rozpočtu na pobídky mohly po omezení okruhu příjemců z výroby snížit, a to i přes očekávaný růst počtu podpořených center. Dosahovat by mohly ročně kolem 3,15 miliardy korun. Z daní a odvodů by do státní pokladny mělo podle minimalistických odhadů resortu přitéct 3,73 miliardy.

Nařízení navazuje na letos přijatou novelu o investičních pobídkách. Při jejím projednávání někteří senátoři kritizovali to, že podmínky a výši pobídek neupravuje zákon, ale jen vláda ve svém nařízení. Může tak prý nastavit pravidla pro konkrétní společnosti. Podle jiných zákonodárců může kabinet naopak rychleji reagovat na změny na trhu práce a kritéria podle potřeb změnit.

Podle údajů CzechInvestu získalo od roku 1998 ke konci letošního září podporu 1246 projektů. Nejvíc jich bylo v Ústeckém kraji, a to 192. Celkem podpořené domácí a zahraniční firmy investovaly téměř 928,5 miliardy korun a vzniklo 196.032 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK