MPO:V obchodním rejstříku by neměly být adresy členů orgánů firem

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 29. října (ČTK) - V obchodním rejstříku u jmen členů statutárních orgánů firem zřejmě nebude zveřejňována adresa jejich trvalého bydliště. O tuto informaci by zájemci museli požádat úřady. Vyplývá to z návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). \"Řešíme to teď s ministerstvem spravedlnosti,\" řekl dnes na setkání se živnostníky v Olomouci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něho tyto citlivé osobní údaje do veřejně přístupné databáze nepatří, jsou totiž zneužitelné.

\"Jsme přesvědčeni, že trvalé bydliště nemá co do činění s podnikáním a může to být zdroj pro spekulace a vydírání,\" zdůvodnil návrh Havlíček.

MPO navrhuje, aby informace o adrese bydliště členů statutárních orgánů byla v obchodním rejstříku skryta. \"Pokud někdo bude chtít si tuto informaci zjistit, tak si ji bude moci elektronicky vyžádat a dostane ji. Ale bude tam zapsán, že si ji vytáhl. Pokud by došlo k nějakému excesu či problému, tak ten dotyčný bude dohledatelný, že si domácí adresu vytáhl,\" podotkl Havlíček.

MPO má podle Havlíčka připraven návrh paragrafovaného znění, o kterém bude jednat s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). \"Troufám si tvrdit, že už je to jenom otázka rozhodnutí a během několika měsíců se to může dostat do reálu,\" uvedl Havlíček.

V obchodním rejstříku by podle ministra měly nadále zůstat základní informace o firmě, jako jsou například identifikační číslo, adresa sídla společnosti či účetní výkazy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK