Poptávka po zaměstnancích v Německu v říjnu klesla

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Norimberk (Německo) 29. října (ČTK) - Poptávka po zaměstnancích v Německu se tento měsíc kvůli slábnoucí ekonomice výrazně snížila. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Index sledující počet nabízených pracovních míst v říjnu dosahoval 232 bodů. Byl tak o pět bodů nižší než v září a v meziročním srovnání se propadl dokonce o 22 bodů.

Pokles poptávky po zaměstnancích je podle úřadu práce patrný například v průmyslu, obchodě či dopravě. Silný zájem o nové pracovníky ale přetrvává v oblastech, které nejsou přímo závislé na hospodářském vývoji, například ve veřejné správě, sociálních službách či zdravotnictví, uvedla agentura DPA.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a také nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Německá vláda i přední hospodářské instituty předpokládají, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se letos zvýší pouze o půl procenta.

Míra nezaměstnanosti v Německu v září podle sezonně očištěných údajů zůstala na pěti procentech. Drží se tak v těsné blízkosti rekordního minima 4,9 procenta. Zprávu o říjnovém vývoji míry nezaměstnanosti zveřejní úřad práce ve středu.

V polovině příštího měsíce pak německý statistický úřad zveřejní údaje o vývoji HDP za třetí čtvrtletí. Ve druhém kvartálu se HDP snížil o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Pokud by HDP vykázal pokles i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že německá ekonomika vstoupila do recese. Ta se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK