Lesy ČR začnou hodnotit miliardový tendr na lesní práce a těžbu

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 30. října (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes dopoledne začne otevíráním nabídek vyhodnocovat soutěže na lesní práce, těžbu a prodej dřeva pro léta 2020 až 2024. V tendru 2020+ jde o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Hodnoticím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Tendr je rozdělen na 54 zakázek a podnik v něm zohlednil současnou mimořádnou kůrovcovou kalamitu. Tendry jsou nově trojího typu podle toho, jak dané území postihla kalamita. Takzvaných kalamitních jednotek je 23 a lesnické firmy na nich budou provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo si budou prodávat samy Lesy ČR. Nejvíc kalamitních jednotek je v působnosti krajských ředitelství Lesů ČR v Jihlavě a Šumperku.

Na devíti kde již kalamita kůrovce byla, firmy budou dělat pouze pěstební práce. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému. Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek.

Loni v tendru 2019+ bylo všech 47 jednotek soutěženo jako komplexní zakázka.

Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK