Provozní zisk Volkswagenu za devět měsíců vzrostl o 11,2 procenta

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 30. října (ČTK) - Německému automobilovému koncernu Volkswagen stoupl za devět měsíců letošního roku provozní zisk bez mimořádných položek o 11,2 procenta na 14,8 miliardy eur (377,8 miliardy Kč). K růstu přispěly hlavně modely sportovně-užitkových vozů a značky Škoda a Porsche. Automobilka však současně v dnešním prohlášení zhoršila výhled dodávek vozů za celý rok a varovala před zpomalující poptávkou.

Tržby stouply o 6,9 procenta na 186,6 miliardy eur. Provozní zisk po započtení mimořádných položek vzrostl o 24,5 procenta na 13,5 miliardy eur. Firma zúčtovala mimořádné náklady spojené s hrozbou právních sporů kvůli skandálu s naftovými vozy za 1,3 miliardy eur, což bylo méně než loni.

\"Skupina Volkswagen dosahuje v náročném tržním prostředí dobrého výkonu. Výkonnost za prvních devět měsíců finančního roku nám dává optimismus, že dosáhneme celoročního cíle za 2019,\" řekl člen představenstva koncernu zodpovědný za finance a IT Frank Witter.

Navzdory zlepšení podílu na trhu však Volkswagen očekává, že trh bude v mnoha regionech klesat rychleji, než se doposud čekalo. Vzhledem k této skutečnosti mají být dodávky vozů zákazníkům za celý rok zhruba na stejné úrovni, jako v předchozím roce. Doposud Volkswagen předpokládal mírné zvýšení. Skupina však potvrdila odhad tržeb a zisku.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní vozy MAN a Scania a rovněž užitkové Volkswageny a motocykly Ducati.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK