Zisk Airbusu ve třetím čtvrtletí vzrostl o tři procenta

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. října (ČTK) - Evropskému výrobci letecké techniky Airbus stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o tři procenta na 989 milionů eur (25,3 miliardy Kč). Výnosy však klesly a firma současně v dnešním prohlášení snížila celoroční plán dodávek komerčních letadel kvůli zpoždění výroby v nově rozšířené továrně v Německu.

Očištěný provozní zisk stoupl o dvě procenta na 1,6 miliardy eur. Výnosy však klesly o jedno procento na 15,3 miliardy eur. Nižší výnosy podle firmy způsobily hlavně nižší dodávky komerčních letadel, které smazaly příznivý vliv vývoje směnných kurzů a růst v divizi obranné a vesmírné techniky.

Airbus se téměř dva roky potýká se zpožděním výroby nové verze letadel A321 v továrně v Hamburku. Generální ředitel přední leasingové firmy Air Lease Corp John Plueger dnes na konferenci Airfinance Journal Asia Pacific 2019 prohlásil, že situace zatím nevykazuje žádné známky zlepšení.

Společnost uvedla, že nyní očekává za celý rok dodávku kolem 860 letadel místo původně plánovaných 880 až 890 letadel. Aby Airbus dosáhl i tohoto nižšího cíle, musí v posledním čtvrtletí dodat zákazníkům 289 letadel, což je o něco méně než rekordních 297 letadel, které dodal ve stejném období loni, upozornila agentura Reuters.

Airbus o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly dlouhodobě soupeří s americkým konkurentem Boeing. Ten ve třetím čtvrtletí zaznamenal propad zisku o 51 procent na 1,17 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard Kč) kvůli dopadům přerušení provozu letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK