Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu mírně vzrostl

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v říjnu podle sezonně upravených údajů zvýšil o 6000 na 2,287 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na pěti procentech. Údaje spolkového pracovního úřadu naznačují, že problémy zpracovatelského průmyslu největší evropské ekonomiky se začínají projevovat na pracovním trhu, napsala agentura Reuters.

Analytici očekávali zvýšení počtu nezaměstnaných jen o 2000. Míra nezaměstnanosti však stále zůstává blízko rekordního minima 4,9 procenta z počátku tohoto roku.

\"Nedávné ekonomické oslabení zanechává stopy na pracovním trhu. Celkově se ale stále ukazuje být robustní,\" uvedl šéf pracovního úřadu Detlef Scheele.

Podle neupravených údajů počet nezaměstnaných naopak klesl o 29.940. Míra nezaměstnanosti se pak snížila o 0,1 procentního bodu na 4,8 procenta.

Úterní zpráva úřadu práce ukázala, že poptávka po zaměstnancích se v Německu tento měsíc kvůli slábnoucí ekonomice výrazně snížila. Je to patrné například v průmyslu, obchodě či v dopravě. Silný zájem o nové pracovníky ale přetrvává v oblastech, které nejsou přímo závislé na hospodářském vývoji, například ve veřejné správě, sociálních službách či ve zdravotnictví.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi USA a Čínou, a také nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Německá vláda i přední hospodářské instituty předpokládají, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se letos zvýší pouze o půl procenta.

Ve druhém čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Pokud by HDP vykázal pokles i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že německá ekonomika vstoupila do recese. Ta se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK