ČMZRB letos zvýšila podporu podnikům z deseti na 12,6 miliardy Kč

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Státem vlastněná Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) za letošní první tři čtvrtletí poskytla podnikům finanční podporu za 12,6 miliardy korun. Je to nejvíce od založení banky v roce 1992. Loni to ve stejném období bylo necelých deset miliard. Banka v prvních devíti měsících letošního roku pomohla profinancovat téměř 5000 projektů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

V 94 procentech případů banka financovala projekty malých podnikatelů, tedy firem s méně než 50 zaměstnanci. Více než polovinu z toho připadlo dokonce na firmy s méně než deseti zaměstnanci. \"Malým podnikatelům a živnostníkům často chybí dostatek vlastního majetku, kterým by ručili za úvěry, proto jsou pro ně záruky ČMZRB klíčové,\" uvedla členka představenstva Eva Svobodová.

Nejžádanějším produktem ČMZRB jsou dlouhodobě záruky. Banka jich v prvních třech čtvrtletích letošního roku vystavila více než 4600 v hodnotě necelých 10,8 miliardy korun. To je meziroční nárůst o 22 procent.

Typicky podpořeným projektem bylo pořízení nové technologie, která umožní firmě inovovat výrobní proces a zvýší její konkurenceschopnost. Podle generálního ředitele ČMZRB Jiřího Jiráska je to jedním z důvodů, proč navzdory prvním náznakům zpomalování růstu české ekonomiky podnikatelé neztrácí chuť investovat do svého rozvoje. \"Automatizace výroby spolu s investicemi do inovací pomáhají firmě budovat silnější pozici na trhu a lépe ustát případné hospodářské výkyvy,\" uvedl.

Většinu programů podpory za využití zdrojů z fondů EU, Evropského investičního fondu a částečně také národních zdrojů spravuje ČMZRB pro ministerstvo průmyslu a obchodu. V budoucnu bude banka prostřednictvím nově založené dceřiné společnosti ČMZRB investiční poskytovat podporu vedle záruk a úvěrů také ve formě kapitálových vstupů. \"Klíčovou roli sehraje i v oblasti rozvoje infrastruktury ČR prostřednictvím Národního rozvojového fondu,\" sdělil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Českomoravská záruční a rozvojová banka je rozvojovou bankou ČR. Napomáhá rozvoji malého a středního podnikání, infrastruktury a dalších sektorů ekonomiky vyžadujících veřejnou podporu. Banka byla založena v roce 1992 a jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená ministerstvy průmyslu, financí a pro místní rozvoj.

Vláda letos 14. října na návrh MPO schválila, že termín transformace ČMZRB se posune do konce března příštího roku. Nové vedení MPO v čele s ministrem Havlíčkem chce, aby ČMZRB poskytovala záruky nejen malým a středním podnikům, ale i větším firmám.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK