Hitachi a Honda sloučí svoji výrobu automobilových součástek

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Japonské společnosti Hitachi a Honda Motor sloučí své divize výroby automobilových součástek do jedné firmy, která bude patřit mezi největší výrobce automobilových součástek v zemi. Cílem je snížení nákladů a posílení konkurenceschopnosti v odvětví, které se nyní přeorientovává na elektrické a autonomní vozy. Oznámily to společnosti v dnešním prohlášení.

Dohoda zahrnuje firmy Hitachi Automotive Systems a Keihin, Showa a Nissin Kogyo ze skupiny Honda. Tržby sloučené skupiny by měly činit zhruba 1,8 bilionu jenů (380 miliard Kč). O názvu nové skupiny ještě nebylo rozhodnuto. Po dokončení spojení by Hitachi měla vlastnit podíl 66,6 procenta sloučené skupiny, zbytek bude patřit Hondě, napsala agentura Kjódó.

\"Podnikání ve výrobě automobilových součástek se mění,\" řekl na společné tiskové konferenci viceprezident Hitachi Keidži Kožima. Sloučení podle něj povede k rozvoji konkurenčních technologií a řešení, ale také snížení nákladů. \"Můžeme být v čele automobilového průmyslu, zejména v oblasti automatizace a elektrifikace,\" dodal výkonný ředitel Hondy Norija Kaihara.

Sloučená společnost se hodlá zaměřit na vývoj součástek pro systémy elektrických a samořídících vozů a na nové mobilní služby na vyžádání. Spojení by mělo přispět k rychlejšímu a účinnějšímu vývoji.

Hitachi vyrábí vše od televizorů po výtahy a vlaky. Pro sloučenou firmu by mělo být snazší přilákat nové zákazníky. Japonské automobilky mají tradičně hluboké vazby na své dodavatele, sdílejí s nimi technologii a talenty.

Honda sice dohodou ztratí moc nad svými dlouhodobými dodavateli, umožní jí to však lepší napojení na technologii vyvinutou automobilovou divizí Hitachi. Ta vyrábí širokou skálu komponent od systémů elektrického posilovače řízení po radary pro samořídící auta a měniče proudu. Divize Hondy se specializují na tlumiče a systémy řízení, součástky motoru a brzdové systémy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK