EK: Ekonomická nálada v eurozóně je nejhorší od ledna 2015

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. října (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v říjnu druhý měsíc za sebou zhoršila. Dostala se tak na nejslabší úroveň od ledna 2015. Pesimismus se z průmyslu šíří i do sektoru služeb a mezi spotřebitele, což je pro hospodářské vyhlídky regionu špatným znamením. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů Evropské komise (EK).

Index ekonomické nálady se v říjnu snížil na 100,8 bodu ze zářijových 101,7 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mírnější pokles, a to na 101,1 bodu.

K rostoucímu pesimismu v průmyslu přispívají negativní důsledky obchodních sporů. Zhoršení v říjnu zaznamenala rovněž nálada ve službách, jejíž index se dostal na nejnižší úroveň od června 2015. Pesimističtější jsou také spotřebitelé, což zhoršuje náladu v maloobchodním sektoru, napsala agentura Reuters.

Růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalil na 0,2 procenta z 0,4 procenta v prvním kvartálu. Údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím čtvrtletí zveřejní statistický úřad Eurostat ve čtvrtek. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítají se zpomalením růstu na pouhých 0,1 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) se minulý měsíc rozhodla podpořit hospodářský růst v eurozóně snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK