V miliardovém tendru Lesů ČR 32 firem, o šest víc než loni

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 30. října (ČTK) - Do sedmimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce, těžbu a prodej dřeva 2020+ v letech 2020 až 2024 podalo nabídky 32 firem. Loni se do tendrů 2019+ přihlásilo 26 firem. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. V tendru 2020+ jde o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku.

Tendr je rozdělen na 54 zakázek a podnik je rozčlenil do tří typů podle toho, jak je dané území zasaženo kůrovcovou kalamitou. Uzávěrka pro elektronické podání nabídek byla dnes dopoledne. Dnešním otevřením nabídek začalo jejich vyhodnocování. Vítězné firmy by pro Lesy ČR měly začít pracovat od začátku ledna příštího roku.

Nejvíce zájemců podalo nabídky na takzvané kalamitní jednotky, které pokrývají území nejvíce zasažené kůrovcovou kalamitou. Kalamitních jednotek je 23 a účastníků v tendru je 25. Lesnické firmy budou na těchto jednotkách provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo předané na takzvaném odvozním místě si budou prodávat samy Lesy ČR.

Na devíti takzvaných postkalamitních jednotkách, kde již kalamita kůrovce byla, firmy budou dělat pouze pěstební práce. Účastníků v soutěži je 11. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému.

Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek a alespoň jednu nabídku podalo 20 firem. Zájemce mohl v každém typu tendru podat nabídku na libovolný počet jednotek.

Loni v tendru 2019+ bylo všech 47 jednotek soutěženo jako komplexní zakázka. Nejúspěšnější firmou byla loni Jihozápadní dřevařská ze Sušice na Klatovsku, která získala 12 kontraktů. Za ní byly podle počtu smluv těžařská skupina Petra z Ratíškovic u Hodonína, Lesostavby Frýdek-Místek, firma Stora Enso Wood Products Ždírec a firma Uniles z holdingu Agrofert. Ze 47 jednotek tendru 2019+ bylo nakonec podepsáno 40. U sedmi jednotek byl tendr z různých důvodů zrušen a podnik na území soutěže vypsal znovu. O 40 jednotek se podělilo 15 firem.

Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK