ZVVZ Group měl loni konsolidované tržby 1,233 miliardy Kč

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milevsko (Písecko) 30. října (ČTK) - Strojírenský holding ZVVZ Group měl v roce 2018 konsolidované tržby 1,233 miliardy Kč. Zisk EBITDA (před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) byl 60,7 milionu Kč. Zisk po zdanění ani provozní zisk firma nezveřejnila. Za poslední rok ze ZVVZ odešlo zhruba 130 zaměstnanců, většinou kvůli přirozené fluktuaci. V holdingu nyní pracuje 670 lidí. ČTK to dnes řekli generální ředitel ZVVZ Group Michal Wdowyczyn a mediální zástupce holdingu Zdeněk Zuntych.

V roce 2017 měl holding s tehdy ještě 800 zaměstnanci konsolidované tržby 1,55 miliardy Kč a skončil ve ztrátě 320,2 milionu Kč. V roce 2016 byly tržby 1,39 miliardy Kč a ztráta 93,5 milionu. V září 2018 vyměnil holding vedení. V prvním letošním pololetí měl holding podle informací ve firemním zpravodaji tržby 511,8 milionu Kč a provozní zisk 1,6 milionu.

\"Je to návrat na pozice, kde firma byla. Získat nové zakázky a naplnit kapacity je jedním z cílů restrukturalizace. Stejně jako zvýšit rentabilitu tržeb, omezit režijní náklady a posílit motivaci lidí za konečný výsledek,\" uvedl v tiskové zprávě k loňským výsledkům předseda představenstva ZVVZ Group Emil Buřič.

Letošní vývoj hospodaření má podle Wdowyczyna vzestupnou tendenci. Za hlavní faktor, který výsledky ovlivňuje, považuje generální ředitel to, že ZVVZ získává nové zakázky. \"To je klíčový moment. A děláme vnitřní restrukturalizaci, hledáme úspory tam, kde to dává smysl,\" řekl Wdowyczyn.

V Polsku získal holding dvě zakázky na odsíření tepláren, nyní se účastní soutěže o další za 100 milionů Kč. V Polsku má ZVVZ dceřinou společnost ELWO Engineering, holding ji založil loni.

V ČR nyní získala skupina zakázku, kdy dodá elektrofiltry pro elektrárnu Třebovice v Ostravě, jejímž provozovatelem je Veolia Energie ČR. Je to zakázka v řádech desítek milionů Kč, uvedl ředitel. Podobnou zakázku dostal holding v Rusku.

Za poslední rok ubylo v ZVVZ zhruba 130 zaměstnanců. Firma nenahrazuje pracovníky, kteří odejdou kvůli přirozené fluktuaci. \"Je to součást opatření, která jsme přijali v loňském roce. Většina odchodů je přirozenou cestou, není to nějaké hromadné snižování počtu lidí, ale je to dané věkovou strukturou,\" řekl Wdowyczyn.

Holding ZVVZ Group vyrábí a dodává vzduchotechniku, elektrofiltry, ventilátory i velkoobjemové přepravníky. Skupinu tvoří 11 firem, z nichž největší tržby mají ZVVZ-Enven Engineering a ZVVZ Machinery. Holding patří finanční skupině Ges Group miliardáře Ivana Zacha.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK