Inflace v Německu v říjnu zůstala na 0,9 procenta

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Německu se v říjnu meziročně zvýšily o 0,9 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím měsíci. Inflace tak zůstává na nejnižší úrovni od listopadu 2016. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že německá inflace v říjnu klesne na 0,8 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. V Německu, které je největší ekonomikou používající jednotnou evropskou měnu euro, se inflace pod cílovou úrovní ECB nachází již několik měsíců za sebou.

ECB se minulý měsíc rozhodla podpořit inflaci a hospodářský růst v eurozóně uvolněním své měnové politiky. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta z předchozích minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 510 miliard Kč) měsíčně.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad říjnového vývoje inflace v celé eurozóně ve čtvrtek. V září meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně zpomalilo na 0,8 procenta ze srpnového jednoho procenta.

pmh jd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK