Ropa kvůli zprávě o růstu zásob v USA zlevňuje

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují. Za jejich poklesem stojí zejména zpráva o překvapivě silném růstu zásob suroviny ve Spojených státech a přetrvávající nejistota ohledně vývoje obchodních vztahů mezi Washingtonem a Pekingem.

Severomořská ropa Brent kolem 16:15 SEČ ztrácela půl procenta na 61,28 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,1 procenta na 54,91 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 5,7 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst pouze o 494.000 barelů.

Investoři nyní čekají na dnešní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) k měnové politice, včetně nastavení úrokových sazeb. Předpokládá se, že Fed potřetí v letošním roce úroky sníží, aby podpořil hospodářský růst ve Spojených státech. Ty jsou největší ekonomikou i spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 61,28 61,59 New York - NYMEX WTI prosinec 54,91 55,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK