Vláda schválila 1500 mimořádných víz pro Ukrajince ročně

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Vláda dnes schválila možnost udělit 1500 mimořádných pracovních víz ročně pro Ukrajince, kteří by mohli pracovat v zemědělství nebo potravinářství. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Ukrajinští pracovníci by mohli také pracovat v lesnictví, kde kůrovcová kalamita bude i v příštích letech.

\"V ČR již několik let přetrvává kritický nedostatek pracovních sil, přičemž v současné době je neobsazených zhruba 325.000 pracovních míst. Z tohoto počtu připadá na obory zemědělství, potravinářství a lesnictví a profese s těmito obory související zhruba 57.000 míst,\" uvádí materiál. Podle něj je největší poptávka po obsluze pojízdných zařízení, obsluze stacionárních strojů a zařízení, pomocných pracovnících v zemědělství, lesnictví a rybářství, výrobcích a zpracovatelích potravin a po mechanicích a opravářích strojů a zařízení

Každý měsíc by tak mohlo být odsouhlaseno 125 žádostí, ročně maximálně 1500. Vyřizovat je bude zastupitelský úřad ČR v Kyjevě. Zaměstnavatelem Ukrajinců nebude moci být žádná agentura práce, ale pouze přímý zemědělský, potravinářský nebo lesnický zaměstnavatel. Platnost nařízení vlády je navržena do konce roku 2022 a každý rok se bude vyhodnocovat fungování víz a situace na trhu práce.

V lesích chybí podle ministerstva zemědělství kvalifikovaní dělníci, například na těžbu, kácení a odvoz dřeva, tak nekvalifikovaní pracovníci pro pomocné a pěstební práce, například úklid a následné zalesňování. \"Přes dosud přijatá opatření se daří kůrovcovou kalamitu zvládat velice složitě a úplné vyřešení této otázky lze očekávat v horizontu minimálně následujících pěti let,\" uvedl úřad.

V roce 1990 v lesnictví pracovalo na dělnických pozicích 58.000 lidí. Loni podle státního podniku Lesy ČR bylo v zaměstnaneckém poměru v lesnictví na dělnických pozicích přibližně 13.000 lidí. Další tisíce v lesích pracují jako živnostníci.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda na konci července schválila dotační program, jehož prostřednictvím by nestátní vlastníci lesů mohli letos a příští rok získat až 2,5 miliardy korun. Dotační program by měl kompenzovat nižší ceny dříví na trhu kvůli kůrovci. Podle předpokladů ministerstva objem kvůli kůrovci vytěženého dřeva letos dosáhne 15 až 20 milionů metrů krychlových, před dvěma lety to bylo zhruba šest milionů metrů krychlových, stoupající trend bude pokračovat. S nárůstem těžby se pak úměrně zvýší i rozsah ploch určených k zalesnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK