MOL se s Ruskem dohodl na odškodnění za znečištěnou ropu

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Praha 30. října (ČTK) - Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL se dohodl s ruskými společnostmi Lukoil a Transněfť na kompenzaci za škody, které letos na jaře způsobila znečištěná ruská ropa. Lukoil se dnes v Budapešti zároveň se společností MOL dohodl na prodloužení dodávek ropy do Maďarska až do roku 2025. ČTK to sdělila společnost Slovnaft, která patří do skupiny MOL.

Zástupci ruských energetických firem doprovázejí do Budapešti ruského prezidenta Vladimira Putina, který se tam setkal mimo jiné s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten patří k Putinovým největším spojencům v Evropské unii.

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov podle agentury Reuters řekl, že Lukoil dodá do Maďarska v příštích pěti letech čtyři miliony tun ropy za deset miliard dolarů (asi 229 miliard Kč). Lukoil je druhá největší ropná společnost v Rusku.

Ruští partneři nahradí skupině MOL finanční újmu, včetně nákladů na čistění ropy, kterou z Družby odebrala. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v úterý řekl, že Maďarsko je první zemí, která jednání s ruskou stranou v této věci ukončila.

Dodávky ropovodem Družba se zastavily koncem dubna, kdy se zjistilo, že ropa v potrubí obsahuje nadlimitní množství organického chloridu. Podle odhadů bylo kontaminováno zhruba pět milionů tun ropy. V květnu se začaly dodávky ropovodem postupně obnovovat, plně obnovené byly až v červenci. Výpadek dodávek zasáhl také Českou republiku, kam začala čistá ropa opět téct na konci května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK