Akcie v USA sestoupily ze svých maxim kvůli obchodní nejistotě

31.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes směrem dolů z jejich dosavadních maxim poslaly nejednoznačné signály ohledně příští americko-čínské obchodní dohody. Nejistota převážila i nad silnými výsledkovými listinami obřích firem Apple a Facebook, zveřejněných po středečním burzovním závěru. Na devizovém trhu zlevňoval dolar.

Dow Jonesův index klesl o 0,52 procenta a den uzavřel na hodnotě 27.046,37 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,30 procenta na 3037,56 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zahrnuto mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak odepsal 0,14 procenta na 8292,36 bodu.

Důvody k opatrnosti zavdaly investorům protichůdné signály k chystané obchodní smlouvě mezi oběma největšími světovými ekonomikami. Zatímco čínští úředníci podle agentury Bloomberg pochybují, že se podaří komplexní dlouhodobou smlouvu uzavřít, uvedl dnes americký prezident Donald Trump na twitteru, že poté, co Chile zrušilo summit, kde měla být podepsána první fáze dohody, oznámí obě země už brzy, které místo je pro podpis dohody nahradí.

Po oznámení příznivých hospodářských výsledků si polepšily akcie provozovatele sociální sítě Facebook a akcie technologické společnosti Apple. Obchodování uzavřely se ziskem 1,8 a 2,3 procenta.

Na devizovém trhu se nedařilo dolaru. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se propadl na desetidenní minimum 97,22 bodu poté, co americká centrální banka ve středu oznámila snížení základní úrokové sazby a dnes vyšla data o růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny. Ten zůstal beze změny a překonal tak odhady analytiků, kteří čekali jeho zpomalení.

Kolem 21:00 SEČ ztrácel dolarový index 0,3 procenta na 97,32 bodu. Euro se k dolaru obchodovalo takřka beze změny - přidávalo 0,02 procenta na 1,1153 USD. Na japonský jen dolar ztrácel 0,78 procenta na 108,00 JPY a britská libra k němu ve stejnou dobu zpevňovala o 0,41 procenta na 1,2955 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK