Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v říjnu opět zhoršily

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu zhoršily, i když méně než v předchozích měsících. Index PMI, který sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby, sice mírně stoupl na 45 ze zářijových 44,9 bodu, patří však stále k nejslabším od poloviny roku 2009. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

\"Český zpracovatelský sektor byl na začátku posledního čtvrtletí roku 2019 stále v depresi, zatímco celkové provozní podmínky se silně zhoršily. K útlumu přispěl další výrazný pokles nových zakázek a zahraniční poptávky. Důraz firmy kladly na těžké podmínky v automobilovém průmyslu i na vliv oslabeného výrobního sektoru v Německu. Zejména znepokojivé bylo zhoršení situace na pracovním trhu a ukazatele budoucí aktivity,\" uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Firmy registrovaly nejrychlejší pokles zaměstnanosti za téměř deset let a podnikatelská důvěra klesla pod práh 50 bodů poprvé za bezmála sedm let. K pesimismu vedl vlažný odbyt a zprávy o nelepšící se poptávce. Inflační tlaky zůstaly slabé, protože ceny vstupů vzrostly jen nepatrně vzhledem k poklesu jejich poptávky na výrobním trhu. Firmy však, i přes pokles objemů nových zakázek, poprvé od července zvýšily ceny svých výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK