V USA vzniklo v říjnu více pracovních míst, než se čekalo

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 1. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 128.000 pracovních míst, což je sice méně než v září, ale výrazně více, než odhadovali analytici. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu bodu na 3,6 procenta, zůstává ale blízko padesátiletého minima. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Trh práce v říjnu ovlivnila rozsáhlá stávka zaměstnanců automobilky General Motors (GM).

Analytici v anketě agentury Bloomberg očekávali, že v říjnu vznikne zhruba 85.000 nových pracovních míst.

Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 0,2 procenta, minulý měsíc ještě zůstala beze změny. Nejprudší růst zaznamenaly mzdy v únoru, kdy stouply o 3,4 procenta.

V automobilovém sektoru v říjnu kvůli stávce v GM zaniklo asi 42.000 pracovních míst. Část ekonomů však odhadovala, že dopad bude až na 50.000 míst.

Zpráva podle analytiků uklidňuje obavy, že americká ekonomika směřuje do recese. Podporuje naopak hodnocení americké centrální banky, která trh práce v USA označila ve své středeční zprávě za příznivý a naznačila, že zatím nebude pokračovat ve snižování základní úrokové sazby. Je to i dobrá zpráva pro amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bude v roce 2020 usilovat o znovuzvolení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK