Akcie v USA po nejnovější statistice posílily, dolar oslabil

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne posílily a širší index S&P 500 uzavřel na novém rekordu, již potřetí tento týden. Náladu na trhu zlepšily příznivé zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA a z čínského zpracovatelského průmyslu, které zmírnily obavy ze zpomalování globálního ekonomického růstu.

Index Dow Jones stoupl o 300,86 bodu, tedy 1,11 procenta, na 27.347,09 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 29,36 bodu, neboli 0,97 procenta, na 3066,92 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 94,04 bodu, čili 1,13 procenta, na 8386,40 bodu.

Za celý týden si Dow Jones připsal 1,44 procenta. S&P 500 zpevnil o 1,47 procenta a Nasdaq o 1,74 procenta.

Ekonomika USA v říjnu vytvořila zhruba 128.000 pracovních míst, což je sice méně než v září, ale výrazně více, než odhadovali analytici. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu bodu na 3,6 procenta, zůstává ale blízko padesátiletého minima. Silná čísla o nových pracovních místech zastínila i zprávu Institutu řízení dodávek (ISM), podle které aktivita ve zpracovatelském sektoru USA v říjnu třetí měsíc za sebou klesla.

Naopak aktivita ve zpracovatelském sektoru Číny v říjnu nečekaně expandovala. To zmírnilo obavy ze slabší poptávky v druhé největší ekonomice světa kvůli americkým clům.

Akcie podporují také zprávy o příznivém vývoji jednání mezi USA a Čínou o dohodě, která by mohla ukončit jejich obchodní válku. Čínská tisková agentura Nová Čína uvedla, že se oběma zemím podařilo dosáhnout dohody v zásadních bodech. Americký ministr obchodu Wilbur Ross prohlásil, že jednání o první fázi obchodní dohody s Čínou vydají dobře a dohoda by mohla být podepsána kolem poloviny listopadu, napsala agentura Reuters.

Akcie ropné firmy Exxon Mobil dnes posílily o tři procenta, protože výsledky firmy za třetí čtvrtletí překonaly očekávání. Energetický sektor si připsal 2,5 procenta a stal se sektorem s nejvyšším růstem.

Výsledkové zprávy zveřejnilo již 356 firem z indexu S&P 500, z toho 76 procent jich překonalo očekávání analytiků. Ti nyní předpokládají, že zisk těchto firem ve třetím čtvrtletí klesl o 0,8 procenta, na počátku října čekali propad o 2,2 procenta. Výhled růstu zisku na další čtvrtletí však většina firem snížila.

Americký dolar klesl ke koši předních světových měn. Nejnovější statistika z amerického trhu práce a aktivitě v americkém zpracovatelském průmyslu vyslala smíšené signály o vývoji americké ekonomiky a na trhu roste optimismus, že by USA a Čína mohly uzavřít obchodní dohodu. To snižuje poptávku po bezpečnějších měnách, jako dolar nebo japonský jen.

V závěru obchodování dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 97,19 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,2 procenta na 1,1169 USD, k jenu však posílil o 0,1 procenta na 108,18 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,3 procenta na 120,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK