Vánoční přehled: zimní prázdniny, zavřené obchody, práce ve svátek a kvíz

14.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Za několik týdnů jsou tu Vánoce. Jak budou mít děti školní prázdniny? A nakoupíte o svátcích v obchodech, nebo budou zavřené? A na co máte nárok, pokud budete pracovat ve svátek?

Kdy budou v roce 2019 vánoční prázdniny?

Štědrý den letos připadne na úterý. Vánoční prázdniny oficiálně začnou 23. prosince, což je pondělí. Když však započítáme i víkend, děti budou doma už od 21. prosince. Do školy po Novém roce, který spadá na středu, půjdou až 6. ledna. Děti o zimních prázdninách 2019/2020 tedy budou doma 16 dní.

Jak budou o svátcích otevřené obchody?

  • Štědrý den – 24. prosince budou obchody otevřené pouze do 12:00.
  • 1. svátek vánoční – 25. prosince budou mít obchody zavřeno.
  • 2. svátek vánoční – 26. prosince budou mít obchody zavřeno.

31. prosinec, čili Silvestr, není svátek, obchody tedy budou otevřené. 1 ledna 2020 však státní svátek je. Slaví se Nový rok a jedná se o Den obnovy samostatného českého státu. Obchody budou zavřené.

Vánoce 2019: prázdniny, svátky, otevřené a zavřené obchody

Zdroj: Shutterstock

Zákaz prodeje o svátcích

To, o jakých státních svátcích musí být obchody zavřené, definuje zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě č. 223/20016. Jedná se o obchody s plochou nad 200 m2. Otevřeno mohou mít nejen menší obchody, ale i lékárny, čerpací stanice s palivy a mazivy, prodejny ve zdravotnických zařízeních a prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích.

V říjnu 2019 byl sněmovnou zamítnut návrh Senátu o zrušení zákazu prodeje o svátcích. Přesto však sněmovna schválila, že ze zákazu budou vyjmuty velkoobchody. Aktuálně se čeká už pouze na podpis prezidenta.

Pokuta za nedodržení zákazu prodeje o svátcích

Pokud jste fyzická nebo právnická osoba, která provozuje prodej v obchodě, který musí mít o svátcích zavřeno, dopouštíte se přestupku. Česká obchodní inspekce vám za to může uložit pokutu ve výši 1 000 000 Kč. Za opakované porušení zákazu se může pokuta zvýšit na 5 000 000 Kč.

 

Náleží za práci ve svátek volno nebo příplatek?

To, na co máte nárok, pokud pracujete ve svátek, určuje § 115 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. Zaměstnanci náleží dosažená mzda a náhradní volno. Za toto náhradní volno zaměstnanci přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Pracovník se však může se zaměstnavatelem domluvit, že místo čerpání náhradního volna získá za práci ve svátek kromě dosažené mzdy i příplatek, a to nejméně ve výši průměrného výdělku, čili 100 %. Započítávají se přitom i zlomky a části hodin.


Co víte o Vánocích a adventu?

Otestujte si v krátkém kvízu, jaké jsou vaše znalosti o Vánocích a adventu.

Z jakého jazyka pochází slovo Vánoce?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel