Akcie v USA díky naději na obchodní dohodu vzrostly, USD posílil

04.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily týden růstem a všechny tři indexy uzavřely na nových rekordech. Náladu na trhu zlepšila naděje na obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Čínou a příznivé zprávy o stavu domácí ekonomiky.

Index Dow Jones posílil o 114,75 bodu, tedy 0,42 procenta, na 27.462,11 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 11,36 bodu, čili 0,37 procenta, na 3078,27 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 46,80 bodu, neboli 0,56 procenta, na 8433,20 bodu.

Představitelé USA v pátek naznačili, že obchodní dohoda s Čínou by mohla být podepsaná již tento měsíc. Americký ministr obchodu Wilbur Ross v rozhovoru s agenturou Bloomberg navíc uvedl, že brzy budou vydány licence pro americké společnosti na dodávky součástek čínské technologické firmě Huawei.

Naděje na vyřešení obchodních sporů pomohly hlavně technologickým firmám a výrobcům čipů. Růst cen ropy pak vytáhl vzhůru energetické společnosti. Posílily také finanční společnosti díky růstu akcií firmy Berkshire Hathaway po čtvrtletních výsledcích hospodaření, které překonaly očekávání.

Oslabily však akcie řetězce s rychlým občerstvením McDonald\'s. Důvodem byla zpráva o propuštění generálního ředitele kvůli vztahu se zaměstnankyní. Prudce se propadly také akcie výrobce sportovního oblečení Under Armour. Firma letos podruhé zhoršila celoroční výhled tržeb, když předtím potvrdila federální vyšetřování kvůli svým účetním praktikám, napsala agentura Reuters.

Výsledky hospodaření firem za třetí čtvrtletí jsou zatím poměrně pozitivní. Většina firem z indexu S&P 500 zatím překonala očekávání analytiků dotazovaných agenturou Refinitiv.

Americký dolar díky naději na obchodní dohodu mezi USA a Čínou a v reakci na páteční příznivou statistiku z amerického trhu práce posílil. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vzrostl o 0,3 procenta na 97,55 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,3 procenta na 1,1129 USD a k jenu o 0,4 procenta na 108,59 JPY. Kurz eura vůči jenu se zvýšil o 0,1 procenta na 120,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK