Komerční bance za tři čtvrtletí mírně vzrostl zisk na 11 mld Kč

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Komerční bance vzrostl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 0,5 procenta na 11 miliard korun. Při zahrnutí jednorázových položek v loňském a letošním roce pak čistý zisk stoupl o 0,9 procenta. Čisté provozní výnosy Komerční banky se meziročně zlepšily o tři procenta na 24,4 miliardy korun. Meziročně stouply úvěry i vklady klientů. Banka dnes hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Úvěry klientům se zvýšily o čtyři procenta na 654 miliard korun. Z toho úvěry na bydlení vzrostly o 3,5 procenta na 281,7 miliardy Kč a spotřebitelské úvěry o 1,2 procenta na 39 miliard Kč. Podnikatelské úvěry byly vyšší o 4,8 procenta, dosáhly 333,2 miliardy korun.

Vklady klientů stouply meziročně o 6,3 procenta na 860,2 miliardy korun.

K nárůstu provozních výnosů přispěly podle banky vyšší čisté úrokové výnosy, které meziročně stouply o šest procent. Čisté poplatky a provize stagnovaly, ačkoliv příjmy z poplatků za služby podnikům se podle banky rychle lepší. \"Pozitivně přispěly i příjmy ze správy aktiv klientů spolu s rostoucím počtem zákazníků, kteří přecházejí na účty se širším rozsahem předplacených služeb,\" uvedla banka. Naopak příjmy z transakčních a úvěrových poplatků poklesly. Čistý výsledek z finančních operací se snížil o deset procent.

Provozní náklady po očištění o jednorázové vlivy z loňského roku, jimiž byly tvorba restrukturalizační rezervy a rozpuštění rezervy na korporátní služby, stouply o 2,8 procenta na 11,2 miliardy korun.

Celková aktiva Skupiny KB vzrostla ke konci září o 15,8 procenta na 1,227 bilionu Kč. Závazky ve srovnání s koncem loňského roku stouply o 17,3 procenta na 1,122 bilionu Kč.

Hlavním majitelem Komerční banky, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale. Té klesl zisk ve třetím čtvrtletí meziročně o zhruba 35 procent na 854 milionů eur (21,9 miliardy korun).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK