Prevence před rakovinou existuje

13.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Přes všechny optimistické zprávy není situace v léčbě rakoviny právě růžová. Některé typy nádorů lékaři vyléčit umí, jiné bývají osudné. Odborníci však říkají, že prevence je vůbec nejlepší obranou před nádorovým onemocněním.

Podle expertů z Masarykova onkologického ústavu u nás onemocní rakovinou každých šest minut jeden člověk. Tato zpráva je natolik znepokojující, že bychom se skutečně prevenci před „rakem“ měli věnovat úplně všichni.

Vyléčí ji, ale jen někdy

V léčbě nádorových onemocnění je stále na prvním místě chirurgie. Dlouho to byla jediná léčba. V období mezi světovými válkami v minulém století byla objevena první cytostatika. Ta byla účinná zvláště u rakoviny krve. „Boom“ cytostatické léčby ale nastal až po 1945 a až v novém miléniu přišla věda s tzv. biologickou léčbou. Nejnovější je imunoterapie, která se začala nasazovat před několika lety. Další známou léčbou rakoviny je radioterapie. Byla užívána také mezi světovými válkami, ale až v 60. letech se začaly více používat umělé zdroje záření.

Onkologové tvrdí, že zhoubná nádorová onemocnění léčit umí, jen některá z nich ale dokážou vyléčit. Která to jsou? Jestliže je nádor solidní, pevný, v malém rozsahu a je bez metastáz. Pokud už pacient metastázy v těle má, většinou se takový člověk vyléčit nedá. Ale i zde existují výjimky – těmi jsou onemocnění varlat a některé typy lymfomů, což jsou nádory vznikající v buňkách imunitního systému.

Kolik stojí preventivní vyšetření rakoviny

Zdroj: Shutterstock

Dědí se?

Můžeme sklon k nádorovému onemocnění zdědit? O tom vědci ještě neví rozhodně vše. Pravdou však je, že některé mutace genů, které získáme od svých rodičů, vedou ke zvýšenému výskytu zhoubných onemocnění, jde například o vrozená genetická onemocnění střeva.

A skoro jedním hlasem dodávají, že nejlepší obranou před rakovinou jsou mezi jiným preventivní onkologická vyšetření. Komplexní onkologická centra nabízejí celkovou preventivní prohlídku. Dospělým jsou nabízena ve dvaceti centrech po celé republice, dětská centra jsou dvě – v Praze a Brně. Vyšetření se snaží odhalit nejčastější zhoubná onemocnění.

Zde je třeba zdůraznit ono slovo „nejčastější“, protože všechna onemocnění se netestují, mnoho z nich je totiž poměrně vzácných.

Co je to preventivní prohlídka?

Na preventivní prohlídce vás čeká podrobný rozhovor s lékařem o výskytu nádorových onemocnění v rodině. Pak absolvujete laboratorní testy. Ty jsou cíleny na choroby, které odborníkům mohou podat informaci o tom, zda je v organizmu nádor nebo existuje podezření na něj. Následuje ultrazvuk břicha, kde mohou být zachyceny zachyceny nádory ledvin, jater nebo slinivky. Posledními jsou rentgen plic a vyšetření krve ve stolici. To první může vést k odhalení časného stadia karcinomu plic, druhé pak k odhalení karcinomu střeva.

Pokud se pro preventivní vyšetření rozhodnete, nemusíte chodit ke svému praktickému lékaři. Stačí si najít nejbližší onkologické centrum a na webových stránkách si zjistit další informace a případně se na prohlídku objednat.

Kolik to stojí?

Zmínili jsme se o Komplexních onkologických centrech, kde se provádí preventivní prohlídky za poplatek, například v Masarykově onkologickém centru zaplatíte 5 000 Kč, některé zdravotní pojišťovny vám uhradí část nákladů. Základní onkologické vyšetření, například krevní testy, vám ale může provést i praktický lékař, u kterého neplatíte nic.

V České republice na tom nejsme s onkologickými onemocnění právě nejlépe a u některých nádorů se „držíme“ na předních místech na světě. Jsou to zhoubná onemocnění střeva a ledviny a lékaři dosud neví, proč tomu tak je. Jedinou možností, jak to změnit, jsou preventivní prohlídky.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel