Sněmovní spor o zvýšení části daní skončil, chystá se hlasování

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Sněmovna na návrh předsedajícího Vojtěcha Filipa (KSČM) ukončila dnes dopoledne debatu o sporné předloze o zvýšení části daní, byť do ní bylo přihlášeno ještě 25 poslanců. Jeho postup opět vyvolal zhruba hodinovou kritiku zástupců opozice. Nařkli koalici, že porušuje zákon.

Nyní se chystá hlasování o pozměňovacích návrzích, jichž se sešlo pět desítek. Na schválení vládní předlohy mají dnes poslanci čas do 14:00. Zda se stihne, není jasné. Dolní komora už odmítla požadavek Miroslava Kalouska (TOP 09), aby se zákon vrátil k novému projednání do druhého čtení.

Návrh na ukončení rozpravy podal Filip s dřívějším usnesením dolní komory. Na žádost předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka rozhodla, že o předloze začne hlasovat od dnešních 10:00. Dolní komora odmítla snahu šéfa frakce ODS Zbyňka Stanjury o zpochybnění tohoto postupu i další procedurální návrhy, například Dominika Feriho na odročení schvalování zákona do 25. listopadu.

Předseda ODS Petr Fiala (ODS) uvedl, že sněmovní většina si může odhlasovat, co chce, ale vědomě porušuje zákon o jednacím řádu dolní komory. Podle šéfa lidovců Marka Výborného je postup ostudou Sněmovny. Na rozpor s jednacím řádem upozornil také lídr poslanců Pirátů Jakub Michálek, podle kterého jde o bezdůvodný útok na práva opozice. Upozornil také na to, že koalice nepřistoupila ani na omezení řečnické doby, což je podle jednacího řádu možné.

Naopak předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka soudí, že postup, který koalice zvolila, je v souladu s ústavou. V případě, že jej opozice napadne u Ústavního soudu, podle Chvojkova mínění neuspěje.

\"Co chcete vy? Aby pokračovala tahle šaškárna?,\" ptal se opozice ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sněmovna podle něj vypadá tak směšně, že se na to nedá koukat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK