Analytici: Navzdory situaci v zahraničí se českému exportu daří

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Navzdory horší ekonomické výkonnosti Německa i celkovému zpomalování globální poptávky se českému zahraničnímu obchodu podle analytiků daří. Jeho přebytek stoupl v září podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota letošního roku. Za celý letošek směřuje tuzemský export k rekordu, shodli se analytici oslovení ČTK. Upozorňují však, že nejistota ze zahraničí nutí tuzemské firmy pečlivě zvažovat další investice a některé ochlazení poptávky již začínají pociťovat.

\"Prozatím má tuzemský export našlápnuto k historicky nejvyššímu výsledku. Loňský rekord by tak mohl být překonán,\" uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. K silnému výsledku podle ní významně pomohl export automobilů, kterých se vyvezl největší objem za tento rok.

Obchodní bilance v září poměrně výrazně překonala očekávání analytiků, podobně jako v srpnu, potvrdil ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. \"V meziročním srovnání byla bilance příznivě ovlivněna především vyšším vývozem automobilů, nižším dovozem ostatních dopravních prostředků, nižším dovozem ropy a zemního plynu, a dařilo se i exportu strojů,\" reagoval.

Překvapující je podle Poura odolnost českého automobilového průmyslu oproti situaci v zahraničí. Poukázal na to, že za devět měsíců letošního roku export automobilového průmyslu meziročně vzrostl o 6,8 procenta. \"Což je velmi slušný výsledek, když vezmeme v potaz globální obchodní nejistotu, nasycenost zahraniční poptávky po autech a náladu v průmyslu na bodu mrazu,\" dodal.

Podle ČSÚ se meziměsíčně po sezonním očištění zvýšil vývoz o 1,7 procent a dovoz o 1,9 procent, trend vývoje ukazuje na růst vývozu a stagnaci dovozu, uvedli statistici. Analytička Jelínková míní, že právě na zpomalujícím růstu dovozů lze pozorovat ochlazování tuzemské ekonomiky.

\"Vysoká míra nejistoty způsobená globálními riziky nutí firmy pečlivě zvažovat další investiční aktivity. Jelikož se nyní obávají výraznějšího zpomalení ekonomiky, nehrnou se do dalších investic a místo toho zahajují vyčkávací taktiku,\" uvedla. Zejména ty firmy, které úzce spolupracují s Německem, již pociťují ochlazení poptávky a jejich obavy se tak pomalu začínají naplňovat, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK