Změnil jsem dodavatele a platím víc! I k tomu může dojít

15.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Výše cen energií je pro mnohé noční můrou, která je neustále nutí přemýšlet nad tím, kde ušetřit. A tak se mění například dodavatelé plynu či elektřiny. A i když nabídka zněla hodně lákavě, přesto byl vypočítán nedoplatek. Jak je to možné?

Už několik let můžeme změnit dodavatele energií a mnoho lidí této možnosti využívá. Jenže přesto platí víc, takže vítaná finanční úspora se jaksi nekoná. Zdůvodnění je poměrně jednoduché a logické. Když měníte dodavatele před zimní sezónou, kdy se vydává za energii víc, je jasné, že v lednu vám zálohy vypočítané na celý rok na uhrazení celkové sumy nebudou stačit. V částce totiž budou chybět přeplatkové peníze za letní období.

Šetří, ale neušetří?

Když se kolem sebe rozhlédneme, vidíme spoustu spotřebičů, které šetří energii – od žárovek přes pračky, počítače, televize až po úsporné kondenzační kotle, které vytápějí domácnost částečně i ze zbytkového tepla. Navzdory všem těmto vymoženostem je spotřeba českých domácností rok od roku vyšší.

Před nedávnem uskutečněný průzkum ukázal, že kdyby domácnosti pouze vyměňovaly své spotřebiče za úspornější, musela by spotřeba významně klesnout. Spotřebiče se sice vyměňují, ale na druhé straně si jich lidé domů kupují stále víc.

Důvodem je stále komfortnější styl života. To se týká i tepla v domácnostech. Nestoupla totiž jen spotřeba elektřiny, ale také spotřeba plynu.

Některé domácnosti začaly řešit elektřinu „vlastními silami“ a pořídily si malou solární elektrárnu. Ta sice ušetří, ale investice je poměrně velká a její návratnost dlouhá. Proto se také počítají soukromé domy s vlastní sluneční energií v jednotkách procent.

Změna dodavatele energií: vyšší zálohy, nedoplatky

Zdroj: Shutterstock

Léto není zima

Vraťme se ale k platbě za energie. Ta rok od roku stoupá a v reklamách stále slyšíme, že bychom se měli svěřit jinému dodavateli, protože právě on je ten pravý a peníze se nám z peněženky nezmění v elektřinu či plyn. Pokud o výměně dodavatele v současném období před začátkem zimy začnete přemýšlet, počítejte s tím, že vám naúčtují nedoplatek. Samozřejmě, při telefonním rozhovoru s operátorem dodavatele vám byly vypočítány nižší zálohy, protože o to vlastně šlo.

Jenže vaše spotřeba energie není stejná v zimě a v létě. Ovšem zálohy stejné jsou. Znamená to, že jsou nastaveny tak, že se v letním, na energie úspornějším období, trochu přeplácí, aby se nemusely platit velké částky za období zimní, kdy zálohy na energie nestačí a jsou živeny z období tepla. A když změníte dodavatele před zimním obdobím, tak nemáte z léta naspořeno a logicky platíte při vyúčtování víc. A je zcela marné se rozčilovat a tvrdit, že jste dodavatele měnili ne proto, že byste rádi zaplatili víc, ale právě naopak.

 

Jak se zařídit?

Máme listopad, topná sezóna začala. Zatím to není nijak dramatické, ale až se teploty začnou dotýkat nuly a spadnou pod ni, pak se rozjede spotřeba energií na plné pecky. Vy se přesto rozhodnete změnit dodavatele energie.

V tom případě ovšem musíte vypovědět smlouvu se současným dodavatelem, což nebude hned. Ale až se to stane, jistě vám pošle vyúčtování vaší spotřeby. Vzhledem k tomu, že v ní budete mít úspornější letní období, patrně vám vrátí peníze. Ty byste si měli schovat, protože vám dobře poslouží k pokrytí nedoplatku u dodavatele nového.

No a na závěr ještě malá rada: velmi dobře si spočítejte, zda se změna dodavatele vůbec vyplatí, jestli je výhodná částka za energii fixovaná a na jak dlouho, a na jak dlouhou dobu musíte podepsat smlouvu. Kalkulačku, kde si můžete objektivně vše spočítat, najdete například na stránkách Energetického regulačního úřadu TZB-info.cz.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel