Stávku palubního personálu Lufthansy soud nezakázal

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. listopadu (zpravodaj ČTK) - Pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem dnes nezakázal chystanou stávku palubního personálu Lufthansy. Cestující se tak musí připravit na to, že ve čtvrtek a v pátek v Německu vypadnou stovky letů. O rozhodnutí soudu na svém webu informovaly odbory UFO.

Ty dvoudenní stávku vyhlásily na protest proti tomu, že s nimi Lufthansa odmítala vyjednávat o jejich požadavcích. Vedení aerolinek, které krok odborů v pondělí tvrdě odsoudilo, ohlásilo na dnešní večer schůzku s jejich zástupci. Že by jednání vedlo k průlomu je však nepravděpodobné.

Stávka palubního personálu se má týkat všech letů Lufthansy startujících z Německa. Těch letecká společnost podle svých údajů nabízí kolem 380 denně.

Odbory po aerolinkách požadují mimo jiné zvýšení příplatků či usnadnění přechodu sezónních pracovníků do běžného zaměstnaneckého poměru. Lufthansa ovšem současné vedení odborů UFO, z něhož po výměně zbyli jen dva z původních sedmi členů, neuznává a měsíce s ním odmítala vyjednávat.

Odbory kvůli tomu už 20. října vyhlásily varovnou stávku u dceřiných společností Lufthansy, během níž za 19 hodin vypadlo přes 100 letů. Podle svých údajů zastupuje odborová organizace zájmy více než 30.000 zaměstnanců palubního personálu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK