Průmysl i stavebnictví v září rostly, pomohlo více pracovních dní

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - V Česku v září meziročně stoupla průmyslová i stavební výroba a dařilo se také zahraničnímu obchodu. Jeho přebytek stoupl podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota letošního roku. Analytici ale upozornili na vliv pracovních dní, po očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 procenta a stavební výroba vzrostla o 0,2 procenta.

Tuzemský průmysl stagnuje podle analytiků pod vlivem poklesu v Německu, nepropadá se díky výrobě automobilů. V září výroba aut meziročně stoupla o 2,7 procenta, růst ale pozvolna zpomaluje. Analytička ČSOB Irena Procházková podotkla, že automobilovému průmyslu k výborným výsledkům pomáhá ofenziva nových úspěšných modelů. V září se také dařilo výrobcům elektrických zařízení, naopak pokles zaznamenala výroba strojů a také počítačů.

Vzhledem k exportní orientovanosti českého průmyslu a jeho provázanosti s německým průmyslem není podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče dost dobře možné, aby se tuzemští výrobci dopadu nepříznivých vnějších vlivů vyhnuli. Analytik Deloitte David Marek očekává, že letos se průmyslová výroba zvýší asi o 0,5 procenta, což je nejméně od roku 2013.

Stavebnictví táhla v září hlavně bytová výstavba. \"Stavební produkce si udržela vysokou úroveň z loňského září, kdy se dařilo zejména inženýrským stavbám. Aktuálně je na tom proto lépe pozemní stavitelství, což je vidět také na výrazném růstu počtu dokončených bytů. Zásoba dosud neprovedených stavebních zakázek byla ke konci září meziročně vyšší o více než desetinu,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek podotkl, že firmy dále utlumují zahraniční aktivitu a orientují se na domácí stavby. \"Přesto stavebnictví není v takové kondici, abychom s ním mohli počítat jako s tahounem růstu ekonomiky při očekávané recesi v průmyslu,\" míní Sobíšek. Loni stavebnictví meziročně vzrostlo o 9,2 procenta, letos analytici očekávají růst o tři až čtyři procenta. Důvodem zpomalení je podle nich hlavně nedostatek pracovníků.

Českému zahraničnímu obchodu se navzdory horší ekonomické výkonnosti Německa i celkovému zpomalování globální poptávky daří, uvedli analytici. Shodli se, že za celý letošek směřuje tuzemský export k rekordu. Nejvýrazněji k výsledku zářijové bilance zahraničního obchodu přispěl meziročně vyšší vývoz motorových vozidel, který vzrostl o 14 miliard korun. Podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura je odolnost českého automobilového průmyslu oproti situaci v zahraničí překvapující. Poukázal na to, že za devět měsíců letošního roku export automobilového průmyslu meziročně vzrostl o 6,8 procenta. \"Což je velmi slušný výsledek, když vezmeme v potaz globální obchodní nejistotu, nasycenost zahraniční poptávky po autech a náladu v průmyslu na bodu mrazu,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK