Ropa zapůjčená Unipetrolu kvůli kontaminaci Družby je zpět v Meru

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Všechna ropa, kterou stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) půjčil na jaře petrochemickému holdingu Unipetrol, je zpět v nádržích státního provozovatele ropovodů Mero. Poslední část byla do centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi vrácena dnes. ČTK to sdělila mluvčí Mera Radomíra Doležalová. Důvodem zápůjčky byla kontaminovaná ropa v ropovodu Družba, která na měsíc zastavila dodávky ropy do ČR. Unipetrol ropu z rezerv využil pro svou rafinerii v Litvínově, přesné množství zapůjčené ropy ale firma neuvedla.

Dodávky ropovodem Družba se zastavily koncem dubna, kdy se zjistilo, že ropa v potrubí obsahuje nadlimitní množství organického chloridu. Podle odhadů bylo kontaminováno zhruba pět milionů tun ropy. Dodávky Družbou pozastavili všichni odběratelé po trase ropovodu, výpadek dodávek zasáhl také Českou republiku. Mero dnes připomnělo, že vláda odsouhlasila zapůjčení téměř 30 procent nouzových ropných zásob ze státních hmotných rezerv. Čistá ropa začala do Česka opět téct na konci května, od té doby Unipetrol ropu postupně vracel.

\"Díky úzké spolupráci našich zaměstnanců se SSHR, Unipetrolem i s kolegy z Mezinárodní asociace přepravců ropy proběhlo naskladňování ropy zpět do nádrží, v nichž jsou schraňovány strategické zásoby, bez jakýchkoliv problémů. Po celou dobu důsledně monitorujeme i kvalitu ropy, žádný ze sledovaných parametrů nepřekročil stanovený limit,\" uvedl předseda představenstva Mera Jaroslav Kocián.

Předseda SSHR Pavel Švagr dnes ČTK řekl, že státy V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko uvolnily během měsíční odstávky Družby ze svých zásob zhruba dva miliony tun ropy. Navrácení ropy do rezerv podle něj trvalo několik měsíců hlavně proto, že tyto zásoby pak bylo potřeba ropovodem přepravit nad rámec běžné spotřeby napojených rafinérií.

\"Při měsíčním výpadku ropovodu Družba se ukázalo, jak je důležité mít v českých rezervách i ropu. Rafinérie v Litvínově díky tomu nemusela být odstavena z provozu a dál vyráběla pohonné hmoty a další suroviny, které jsou důležité pro český průmysl. Ani čeští řidiči nepocítili žádné nedostatky v zásobování čerpacích stanic,\" dodal. Česko má podle něj aktuálně nouzové zásoby ropy a ropných produktů na 84 dní, tj. stejně jako před problémy v Družbě.

Unipetrol v ČR provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy. Kralupská rafinerie zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK