Ceny ropy kvůli silnému růstu zásob v USA klesají

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 6. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, vliv má zejména silný růst zásob suroviny ve Spojených státech a také slabé hospodářské statistiky z eurozóny. Ropa tak přišla o část zisků, které získala v předchozích třech dnech.

Severomořská ropa Brent krátce po 17:00 SEČ odepisovala 0,6 procenta na 62,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 0,2 procenta na 57,11 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA se podle údajů amerického soukromého institutu API v minulém týdnu zvýšily o 4,3 milionu na 440,5 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters ale předpovídali, že zásoby vzrostou jen asi o 1,5 milionu barelů.

Prudký nárůst zásob v USA potvrdila i později vydaná zpráva vládního Úřadu pro energetické informace (EIA). Ta za stejné období udává nárůst zásob o 7,9 milionu barelů a vysvětluje ho především poklesem aktivity rafinerií.

Statistiky za říjen ukázaly jen mírný růst sektoru služeb v Německu. Aktivita podniků v eurozóně sice v uplynulém měsíci rostla rychleji, než se očekávalo, ale i její hodnoty se blížily stagnaci.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,60 62,96 New York - NYMEX WTI prosinec 57,11 57,23

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK