Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal vykázal další ztrátu

07.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (ČTK) - Největší světový producent oceli ArcelorMittal ve třetím čtvrtletí prodělal 539 milionů dolarů (12,4 miliardy Kč) po zisku 899 milionů dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma, která tak vykázala už druhou čtvrtletní ztrátu za sebou. Zhoršila rovněž výhled pro poptávku na svých klíčových trzích ve Spojených státech a v Evropě.

ArcelorMittal nyní předpokládá, že celosvětová spotřeba oceli se v letošním roce zvýší o půl až jedno procento. V předchozí prognóze přitom počítal s růstem v rozsahu 0,5 až 1,5 procenta. ArcelorMittal se na globální produkci oceli podílí zhruba pěti procenty.

Společnost nyní očekává pokles poptávky po oceli v USA, a to kvůli útlumu v automobilovém průmyslu a zpomalení poptávky ve strojírenském sektoru. V Evropě letos podle firmy poptávka po oceli klesne výrazněji, než se doposud předpokládalo. Kromě útlumu v automobilovém sektoru by k tomu mělo přispět i zpomalení ve stavebnictví.

Firma sice zlepšila výhled pro bývalé země Sovětského svazu a Čínu, tyto trhy jsou však pro ni méně významné. ArcelorMittal dodává téměř polovinu své oceli zákazníkům v Evropě a zhruba čtvrtinu zákazníkům v USA, uvedla agentura Reuters.

ArcelorMittal letos dokončil prodej své ostravské huti ArcelorMittal Ostrava, kterou získala společnost Liberty Steel. Huť, která vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, následně změnila název na Liberty Ostrava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK